Du har förmodligen hört talas om den berömda Bordeauxblandningen som för röda viner består av följande druvor:
- Cabernet sauvignon
- Cabernet franc
- Merlot
- Malbec
- Petit Verdot
När det gäller vita Bordeauxviner använder man en blandning av sauvignon blanc, semillon och muscadelle. Många anser att det är just de väl avvägda blandningarna som gör Bordeaux till världens främsta vinområde. Genom att blanda druvor som alla har sina egna unika karaktärsdrag kan en erfaren vinmakare få fram ett komplext och balanserat vin, vilket en enstaka druva inte kan åstadkomma lika enkelt.
Men det finns inte bara en skillnad mellan olika vinproducenter när det gäller hur blandningen ser ut. Man kan även anpassa satsen efter olika årgångar eftersom förutsättningarna ser olika ut från år till år.
Alla olika druvsorter har helt enkelt olika karaktärsdrag. Även om det finns oändligt många stilar bland till exempel cabernet sauvignon finns det ändå oftast en gemensam nämnare som tanninstrukturen som ger druvan sitt unika uttryck. För att ta ett annat exempel kan man ofta skymta en smak av grön paprika i en cabernet franc, på samma sätt som man kan urskilja särskilda ingredienser i en maträtt. Därför kan du ibland gissa dig till vilka druvor en viss blandning innehåller, även om man ofta strävar efter att de ska gifta sig med varandra och skapa perfekt harmoni tillsammans.