Faktum är att bara de sista två decennierna har alkoholhalten i en del viner skjutit i höjden markant. Från den vanliga 12,5 procent alkoholhalten kan man idag hitta många viner som håller en procent på 14-15 och även så hög som 16,9 procent. Vin som nästan skulle kunna kallas för starkvin, men inte är det.
Vad beror det på att vin blir starkare?
Druvor innehåller helt klart en större sockerhalt idag än tidigare och när jästbakterierna omvandlat sockret får vinet en högre alkoholhalt. Genom olika populära metoder, exempelvis appassimento-metoden i Italien, så höjs också procenten, då man torkar druvorna innan de pressas. Utvecklingen i vinframställningen har också till viss del drivit upp styrkan i vinet. Att sträva efter alltmer mognare och utvecklade viner, där druvor har en högre sockernivå leder naturligtvis också till att alkoholhalten blir högre. Alltfler vinentusiaster har fått smak för dessa mogna, balanserade och ofta finare viner, exempelvis av Amaronetyp. Kritiker menar att om procenten blir högre än 14% kan man inte längre njuta av vinet på samma sätt. (läs: inte dricka lika mycket). En annan oro handlar om frågor som gäller stil och smak.
En studie gjord av American Association of Wine Economists menade att den främsta orsaken till stigande alkoholhalter är klimatförändringarna. Den globala uppvärmningen bidrar också till en tilltagande sockerhalt. Varmare växtsäsonger brukar resultera i mognare druvor med högre nivåer socker.
En lösning skulle kunna vara att importera druvsorter med lägre alkohol från Nya Världen, som har varma, torra växtförhållanden. I Australien undersöker man sedan 15 år redan en del alternativa druvsorter som Aglianico, Vermentino och Fiano.
Det är inte omöjligt att göra förändringar för vingårdar för att försöka erhålla druvor som är helt mogna utan att få en skyhög sockerhalt. För att tackla klimatförändringarna och hantera potentiella alkoholhalter, experimenterar även vinodlare med nya strategier som exempelvis variera metoder för bevattning, beskärning och skörd.