Man pratar ofta om mogna viner och om hur karaktären, smaken och dofterna fördjupas på ett fascinerande sätt. Färgen är en av vinets mest vackraste egenskaper, har du sett att ett moget vin kan skifta i färg?
Det intressanta är att viner finns i så många olika färger till att börja med. Vita viner kan gå från ljusgult till en rikare guldgul ton, röda viner från transparent röd färg till att bara mer rostiga i färgen. Sedan är det komplexa reaktioner som händer i vinet ju längre det mognar som påverkar färgen.
Färgpigmenten i ett ungt rött vin utvinns ur skalen under jäsningen och ju mer vinet mognar, desto mer kombineras pigment och tanniner. Om luft/syre tillförs ett vitt ljusgult vin så förändras också färgen successivt, beroende på hur mycket syre som tillförs. Även sockerhalten påverkar förstås färgen.
För att förklara det mer kemiskt: Under mognaden utsätts vinet konstant för lite, lite mer syre successivt. Syre/luft spelar alltså en viktig roll vid kondensationsreaktionen mellan antocyaniner och tanniner. Det resulterar i den gradvisa förlusten av fria antocyaniner och bildningen av stabila polymera pigment som står för nästan hälften av färgtätheten i exempelvis ett vin som har mognat under ett år. Ju längre tid, desto fler polymera pigment bildas och färgen kan då gå från röd till en djupare orangeröd ton eller tvärtom, det kan också förlora sin mörkröda färg. Det beror till slut på vilken druva det handlar om.
Kevin Zraly har beskrivits om den mest pedagogiska vinläraren i USA. Här förklarar han lite mer om vinets färg.