Vinets färg säger en del om vinet och genom att titta på färgen kan man få en fingervisning om vad det är för vin. När du provar vin och håller glaset mot en ljuskälla, så kan du till exempel ana om det är ett ungt eller tungt vin, ett smakrikt vin som har en djupare färg eller att det exempelvis är ett Bourgognevin som är lite lilaröd i färgen.
Genom färgen klassificerar man också vin eftersom färgen är beroende av druvan som vinet framställts av. Då pratar man mer om skalet på druvan än själva druvan. Man kan till exempel göra ett vitt vin av en röd druva, om saften inte kommer i kontakt med skalet. Man kan däremot inte göra ett rött vin av vita druvor. Det är nämligen i skalet som färgpigmenten sitter. Färgen beror på syran i vinet. Olika reaktioner i tillverkningen kan också ge färg åt vinet. Om vinet har lagrats på ekfat kan det exempelvis också påverka färgen.
När man blandar flera sorters druvor kan det också märkas av i färgen. Rosévin görs av att man exponera röda druvskal en kort tid i vinet när man har ett vitt vin eller att man ibland helt enkelt blandar ett vitt vin med ett rött vin. De traditionella vinfärgerna är
- Grå
- Orange
- Rött
- Rosé
- Gulbrun
- Vitt
- Gul
Sommelier Maya Samuelsson förklarar detta närmare genom att visa hur man tittar på glaset och bedömer färgen.
https://youtu.be/rUn-IAsNhZE