De flesta smakbeskrivningarna för viner, som de vi hittar på systembolaget till exempel, brukar traditionellt innehålla lite mer angenäma smaker som bär, frukt och choklad. Kanske är det inte så konstigt att man inte nämner de lite mer okonventionella aromerna då detta möjligen skulle avskräcka kunderna. Men idag inser allt fler att ett vin som luktar skumt fortfatande kan vara fantastiskt för smaklökarna. Smakbeskrivningar idag kan därför innehålla följande ord:
- Tobak
- Bacon
- Vilt
- Jord
- Läder
Låt inte dig avskräckas av dessa aromer. De är närvarande i några av de finaste vinerna på marknaden och ger en alldeles speciell karaktär, även om det låter konstigt. Men vart kommer dessa dofter ifrån?
Ibland när du öppnar en flaska vin kan du kanske känna att det luktar lite som en gammal lada. Rustika, jordiga dofter blandas med kött och till och med ost, och anledningen är en särskild jästsort som kallas brettanomyces. Brettanomyces associeras med flera olika vingårdar, bland annat i Côtes du Rhônes och Napa. Ämnet betraktas i viss mån som ett fel i vinet, och man försöker därför förhindra att man får för mycket av det i satsen. Viner som blivit ”skadade” kan lätt uppfattas som lite unkna, och det är en fin gräns mellan bra unket och för unket. Får man för mycket kan hela vinets smak döljas helt medan en liten mängd gör det mer intressant och flerdimensionellt.
Vill du prova ett vin med denna karaktär, se till att det är ett rött sådant. Vita viner och mousserande viner med brettanomyces har inte varit särskilt framgångsrika.