Denna vindruva, Chardonnay, är en av de mest planterade druvsorterna i världen. Vi ska titta lite närmare på olika stilar av druvan och hur man känner igen den samt ge tips på viner som representerar dessa stilar.
Om Chardonnay lite kort
Chardonnay är en av de mest planterade druvsorterna och är en grön druva som kommer från Bourgogne-regionen i Frankrike men odlas idag världen över från Europa till USA, Australien och Nya Zeeland. Man kan också säga: ”jag vill dricka en Chardonnay” – men då menar man en stil av vin men det säger inte viken typ av Chardonnay man vill ha. Ska det vara en ekad Chardonnay? Fruktdriven, syrlig eller tungt mineralisk Chablis? Denna vindruva vinifieras i många olika stilar.

Chardonnay är nog den druvan som är både mångsidig och formbar och den har en förmåga att anpassa sig till olika förhållanden, klimat och jordar. Druvan är ”enkel” att odla och frodas både i varmare klimat som i och i svalare zoner. Den får lite annorlunda smak och stil, men den trivs.
Man ska heller inte glömma bort att Chardonnay är en viktig komponent i många mousserande viner runt om i världen, inklusive Champagne och Franciacorta i Italien.
Chardonnay – ett vin med olika stil
Druvan Chardonnay ger exceptionellt skilda variationer och vinstilar. Då den odlas i alla vinländer så påverkas varje vin av sin växtplats, klimat, terroir, vingårdsstil och vilken typ av ekfat som vinet har lagrats i.
Några populära stilar är
Fruktiga och friska
Ofta är detta Chardonnay-viner från nya världen. Det betyder ett varmare klimat och oftast ingen lagring på ekfat, men mycket fruktdrivna som är syrliga och friska viner men generellt inte komplexa viner, men mer krispiga, citrusfriska viner med krispiga toner av citrusblom eller vita blommor.
Smöriga och ekade
Fransmännen älskar sina eleganta, krämiga Chardonnay-viner som ofta är ekfatslagrade en längre tid. Ganska komplexa viner som kräver sin mat och de kännetecknas genom aromer som brödiga, smörig, rika stil med frodiga spännande frukter samt eventuellt lite crème brûlée, brioche eller kola.
Lätta och fräscha
Jodå, även fransmännen tillverkar lättare, fräscha Chardonnay-viner som inte är ekade och smöriga utan syrliga, mineraliska och friska.
Chablis
Egentligen har varje vindistrikt sin egen Chardonnay-stil men Chablis är en omtyckt variant av denna vindruva får bli ett exempel. I distriktet Chablis AOC är Chardonnay den enda tillåtna druvan. Viner är mustiga, jordiga, tänk våt finta, mycket mineraliska.
Mousserande Blanc de Blancs
Champagne! Blanc de Blancs kommer antingen från regionen Champagne eller från Côtes de Blancs. I Champagne är Chardonnay en av tre stora druvsorter som tillåtna och planteras i regionen och vinerna håller en finess och balans mellan syra och brödighet.

Beskriv din Chardonnay
När det gäller karaktär, doft och smak kan ett Chardonnay-vin skilja sig från ett vin till ett annat. Detta är några exempel av vad du kan förnimma i smakväg!
Börja med att titta på vinet i glaset är färgen ljus eller skarpt halmgul?
Viket är ditt första intryck? Är vinet delikat, elegant, lite svårbestämd?
Känns en tydlig rostad fatkaraktär? Aromer som rök, jäst, en viss brödighet?
När det gäller frukten …
Citrusfrukter: citron, lime, mandarin, apelsin
Tropiska frukter: ananas, kiwi, mango, guava, banan
Stenfrukter: äpple, päron, persika, aprikos
Blommiga dofter: akacia, hagtorn, citrusblom
Sekundära aromer: brynt smör, nötter, kryddor, örter, vanilj, kokos, minst, mineral, flinta …
Bedöm till sist vinet i helhet: Bra balans mellan socker och syra? Har vinet struktur? Är det stramt? Har det bra kropp och bra längd?
Vad ska man äta till ett Chardonnay-vin?
Chardonnay är en vindruva som passar perfekt till lättare mat som skaldjur, exempelvis, krabba och räkor eller fisk, förstås, men även kyckling- eller grönsaksrätter med vårprimörer eller pasta, risotto och krämiga grönsaks-/fisk-/ skaldjurssoppor. Och där fisk du standardsvaret!

Men titta också på de olika stilarna av Chardonnay. Jag skulle nog säga att den maten ovan passar fint ihop med en Chardonnay från ett svalare klimat.
En mineralisk Chablis är exempelvis underbart med ostron. En ung Chardonnay går mycket väl ihop med sushi och sashimi. Men en fruktigare, lätt ekad och aningens smörig Chardonnay från ett varmare område som Chile, Nya Zeeland och Sydafrika kan matchas fint med en krämig kyckling, fläsk eller pastarätt. En komplex och åldrad Chardonnay med en lång lagring på ekfat går fint med rikare fiskar eller en grillad kalvkotlett eller varför inte en lagrad Cheddarost. En Chardonnay som har några år på nacken fungerar fint med en vällagad rätt på hummer eller kammusslor.
Men en Chardonnay ska helst inte serveras till annan asiatisk mat, sötsura kinesiska grytor eller thairätter, get- eller fårostar eller tomatbaserade rätter.

Testa några stiltypiska Chardonnay-viner
Côtes de Jura Chardonnay – kritikerhyllad och populär!
Eleganta och läckra Côtes de Jura Chardonnay från Arbois AOC i Jura är en frisk, välutvecklad och personlig Chardonnay med smaker av gula och gröna äpplen, citrus och valnötter och med en pigg syra som balanserar örtiga toner. Förutom fisk servera denna gärna med en grillad fläskfilé med chutneysås.
Côtes du Jura Chardonnay 2018| nr 2292| 119 kr
Simonsig – ekfatsatslagrad och smörig!
Distinkt fatkaraktär finns i denna feta Chardonnay från Stellenbosch i Sydafrika. Smakar frukter som gröna äpplen, mango och apelsin med örter, smör och tropiska nyanser av kardemumma och vanilj. Matcha med en mustig och krämig höstgryta på kyckling och örter.
Simonsig Chardonnay 2018 | nr 2032 | 92 kr
Chablis – mineralisk och torr!
En typisk Chablis från Bourgogne om är frisk och skarp i tonen, mycket mineralisk och krispig med bas av gröna äpplen och citrus med nyanser av franka örter och fräscha, jordiga toner som dominerar. Servera till vit fisk med citronsås eller en skaldjursplatå!
Chablis Cuvée Léonce Bocquet 2018 | nr 5383 | 169 kr
.
.
Mer om druvan Chardonnay: