Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Skola

»  Varför lyfter vi glaset och skålar?

Varför lyfter vi glaset och skålar?

Varför lyfter vi glaset och skålar?

Skålandet i Sverige brukar kännas lite mer formellt och seden har följt med oss sedan vikingatiden, då man skålade till hövdingar och asars ära. Gäster från andra länder brukar tycka att hur vi skålar är en skojig men lite stel ceremoni, det där med hit och dit skålandet och det faktum att vi inte slår ihop glasen. Det formella svenska skålandet innebär ju att vi alltid ler när vi skålar och ser varandra i ögonen. Vi skålar alltid med värdparet och sedan gärna först med den person vi har till höger om oss vid bordet och därefter med personen till vänster. Vi håller våra glas i höger hand och vi skålar alltid, alltid, även när det är tomt i glaset, så ”dricker” vi efter mottot: hellre skåla i vatten än att taka nej och inte skåla alls.

Klirrande vinglas har dock blivit allt vanligare här hemma i informella sammanhang, men är ett mer utländskt sätt att skåla på i goda vänners lag. Det låter dessutom läckert när man klinkar med vinglasen och ger en trevlig dryckesgemenskap som att säga ”vad trevligt vi har det tillsammans!”

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Skålandet i Sverige har följt med oss sedan vikingatiden, då man skålade till hövdingar och asars ära.

Det formella svenska skålandet innebär att vi alltid ler när vi skålar och ser varandra i ögonen för att visa respekt och uppskattning.

Det är en tradition att skåla med värdparet och sedan med personerna bredvid oss vid bordet för att visa samhörighet och gemenskap.

Vi skålar alltid, även när det är tomt i glaset, för att visa respekt och uppskattning för varandra och för att följa traditionen.

Klirrande vinglas har blivit allt vanligare i informella sammanhang eftersom det är ett mer utländskt sätt att skåla på i goda vänners lag och ger en trevlig dryckesgemenskap.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar