Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Varför spritförstärks sherry?

Varför spritförstärks sherry?

Varför spritförstärks sherry?

Assistant Editor
Assistant Editor | 08 februari 2015

Eftersom alkohol läggs till under jäsningsprocessen förstör det jästen och lämnar kvar en del av sockret. Det gör att både sockerhalten och alkoholhalten i vinet ökar. En del sherrysorter har så mycket som 22% alkohol.

Så här får du ut det mesta av din sherry:

  • Förvara alltid oöppnade flaskor svalt och mörkt.
  • Sherry behöver inte lagras, men det kan förvaras i flera år utan att förlora smak.
  • När man väl öppnar en flaska ska den dock konsumeras snart. Fino-viner samma dag, PX-blandningar kan vara okej i upp till några månader.

Vinmakarna förstärkte ursprungligen vinerna som ett sätt att konservera dem. På den tiden kunde vinerna tillbringa månader till havs, på väg till andra delar av världen. Tillägget av alkohol gjorde att vinerna inte blev dåliga under resan.

Trots att dagens vinmakare har bättre metoder för att bevara sina sherryviner, används förstärkningsprocessen fortfarande med brandy eller annan sprit. Idag används tilläggen för att ge mer smak och högre alkoholhalt. Vinerna håller nu på att göra en comeback, efter åratal av sjunkande popularitet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Alkohol tillsätts för att öka både sockerhalten och alkoholhalten i vinet.

För att bevara smaken och kvaliteten på sherryvinet.

Upp till några månader.

För att konservera vinerna under långa resor till andra delar av världen.

För att ge mer smak och högre alkoholhalt, även om dagens vinmakare har bättre metoder för att bevara sina sherryviner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar