Coola grillviner som också är prisvärda – hur väljer du? Ska man välja ett vin från nya välden eller gamla världen? Vad är skillnaden och här kommer tips!
Det kanske snöar nu nån dag, men håll med om att våren och grillen är definitivt på väg!
Vin har människan gjort länge, men klimatet påverkar ju vinet så den största skillnaden mellan gamla och nya världens vin är att definiera de klassiska smakprofilerna med nya världens druvor, klimat jordar och vinifiering.
Den vanliga skillnaden är egenskaperna. Gamla världens viner som produceras i ett kallare klimat kan anses fräschare, vinerna har högre syra och lägre alkohol.
Coola grillviner – så varför är det så?
Vi anser att nya världens viner många gånger kan vara både friskare, fräschare och krispiga när druvorna fått enormt mycket mer solsken. Många gånger behövs inte ens socker tillsättas till denna energi av syra som man ju verkligen får. Ett svalare klimat innebär ju också att druvorna naturligt inte utvecklar så höga sockernivåer. Även om viner från varmare klimat vanligtvis har högre alkoholnivåer är det också möjligt att hålla nere sockernivåerna genom att inte tillsätta extra socker.

Klart att druvorna skiljer sig lite, men inte alltid. Klassiska populära gamla rödviner gjorda av druvor som Sangiovese, Cabernet Franc och Pinot Noir används både här och där. Och det här med lägre alkohol – hur håller det argumentet egentligen? Jo, faktiskt. Det råder nog heller ingen tvekan om att nya världens viner kan upplevas att ha en större fyllighet, fruktighet och ibland utvecklade fattoner.
Jämför druvor som Chardonnay, Merlot eller en Cabernet Sauvignon som får en lång och varm växtsäsong i Kalifornien eller Chile med viner gjorda på samma druvor men som tillverkas i Bordeaux.
Viner som är fylliga och har intensiva smaker av frukt och rika fattoner, så bidrar den naturliga sötman till en känsla av att man upplever mer utvecklade viner i alla riktningar. Det gäller ändå oftast för konsumenten att välja lättillgängliga och läckra viner till bra priser, eller hur? Och det kan ibland vara knivigt att känna entusiasm för en klassisk fransk Merlot eller en Malbec när man vant sig vid djupare smakprofiler hos viner från varmare klimat.
Vi kan vara överens om att mjuka druvtanniner, bra mineralitet och den fräsch syra är avgörande för ett balanserat rött vin – och det hittar man ju faktiskt både i gamla eller nya världen och visst är det ganska spännande när man får tag i ett vin en ny generation vinmakare tolkar klassikerna? Oavsett nytt eller gammalt är det fascinerande med vin och att upptäcka hur den unika jorden och klimatet och historien i varje vinregion – eller från en ny terroir, om man vill.
Eller varför inte jämföra till exempel ett franskt vin med ett vin från Nya Zealand? Samma druva, andra förutsättningar och annan terroir och kolla smakprofilen. Vad tycker du? …. Här kommer några tips!

Coola grillviner – 4 tips vitt och rött att prova
Prova dig fram och jämför! Vilka är skillnaderna?
GV – Chardonnay
Meursault Pierre Bourée Fils, 2021 >>
Bättre än en Meursault kan det knappast bli. En ädel, ekad Bourgogne Chardonnay på halvflaska för finsmakare! Klassisk, mineralisk Chardonnay, komplex doftbouquet av gröna frukter, citrus, brynt smör, kardemumma och tydlig ek-karaktär. BS.
NV – Chardonnay
Ganska nylanserad och fräsch Sydafrika Chardonnay med fatkaraktär, fruktig och mineralisk balanserad med smakfulla aromer av ananas och apelsin, brynt smör samt vanilj. Frisk syra. TS.
Coola grillviner 2 – Cabernet Sauvignon
GV – Cabernet Sauvignon
En fransk Sauvignon i Bordeaux-blandning tillsammans med Merlot och Petit Verdot. Mycket smakfull och fatlagrat röd och tydlig klassisk Bordeaux med aromer som bär, kaffe, tobak och örter.
NV – Cabernet Sauvignon
Flying Cloud Cabernet Sauvignon, 2021 >>
Nästan 100%-ig Sauvignon från Kalifornien med ytterst lite inblandning av de lokala druvorna Petite Sirah och Zinfandel. Fruktigt vin med druvsötma och fatkaraktär samt med en bred smakpalett av bär, vanilj, örter och kaffe.