Smak: En torr och frisk champagne med dofter av akaciahonung, rostat bröd och kex, gula äpplen citrus och nötter.
Framställning: Deutz Brut Classic utgår från en väl avvägd blandning av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, druvor som i det här fallet till 80% kommer från odlingar betecknade Grand Cru och Premier Cru. Kontinuiteten i champagnens stil från år till år garanteras av reservvin från tidigare årgångar. All champagne lagras minst 15 månader på jästfällningen före försäljning.
Champagne: Champagne är tveklöst en av vinvärldens namnkunnigaste regioner. Det är Frankrikes nordligaste och kallaste vinregion, vilket ger druvor med bra syra. Jordmånen i Champagne är dessutom fördelaktigt kalkrik. Champagneregionen delas i sin tur in i de fem delarna Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Sézanne och Aube. Till denna provkarta kommer att byarna i regionen tilldelas klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru, beteckningar som utgår från druvornas kvalitet. I regionen odlas nästan uteslutande de tre druvor som vanligen används till de världsberömda mousserande vinerna, alltså Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Vissa odlare producerar sin egen champagne, men främst är det de berömda champagnehusen som köper upp druvorna och står för framställningen.
Deutz: Med sin långa historia (firman grundades 1838), sina vingårdar i Aÿ och Côtes des Blancs samt framgångar under senare år är Deutz själva sinnebilden för ett traditionsmedvetet och prestigefyllt Champagnehus, och ett som bara fortsätter att tjusa. Firman styrs idag av Fabrice Rosset och producerar omkring en och en halv miljon flaskor årligen. 60% av druvorna köper man upp från långtidskontrakterade odlare medan man i övrigt använder sig av druvor från de egna odlingarna. Utöver Brut Classic och andra traditionella champagner producerar man även rosé och så kallade blanc de blancs, av enbart Chardonnay.