Idag får vi ett större utbud av olika viner och då dyker det även upp mer ovanliga druvor. Det finns över 10000 olika druvsorter. Hur känner man igen en druva och hur ska man hitta rätt i druvdjungeln?
Många av oss har fastnat för en favoritdruva och känner oss ganska lojala i vårt val. Det känns på något sätt som ett säkert kort. Om vi tittar på tre vanliga druvor kan vi dock finna att alla har en bra ersättare, druvor som är en ganska lika men kanske något mer okända. Vi har valt våra mest populära druvor, Pinot Grigio, Pinot Noir och Syrah.
Pinot Grigio
Pinot Grigio kan liknas vid den georgiska druvan Rkatsiteli (uttalas er-kat-si-teli) men som också odlas över hela Östeuropa och numer även USA. Druvan har en bra balans av socker och syra och vinet kommer i flera olika stilar, från torrt till sött vin. Rekommenderas till sallader samt lättare fisk- och skaldjursrätter eftersom den uppfriskande duvan är rik på mineraltoner.
Pinot Noir
Den svarta druvan Nerello Mascalese (uttalas ne-rello-maskalese) är en siciliansk druva från Etna. Likheten med Pinot Noir är slående och vinet kan liknas vid ett gott Bourgognevin. Nerellodruvan kan ge lite olika smak beroende på jordmån och solljus.
Syrah
Syrah finner en ersättare i den djuplila druvan Mondeuse Noire (uttalas måndös-noar). Mondeuse är en duva som växer i östra Frankrike och Savoieregionen som ligger nära den schweiziska gränsen. Vinet är kraftigt och aromatiskt. Med aromer med bär och örter passar den fantastiskt bra tillsammans med antingen en god biff eller en starkare ostbricka.