Det är allmänt känt att färg, doft och konsistens spelar in vid vinprovning. Ett rött vintest skiljer sig från ett vitt på så sätt att det är andra smaker och dofter som förekommer. Vid provningen genomförs samma steg, men inslagen skiljer sig enormt.
- Börja med att se på färgen. Försök att beskriva färgen mer detaljerat än bara rött. Ser du rubinrött, granatrött, tegel etc?
- Undersök hur pass genomskinligt vinet är. Ett äldre vin kommer nog gå mer åt det orangea hållet i kanterna än unga viner.
- Snurra glaset några varv för att släppa ut aromerna. Dofta sedan på vinet och försök hitta ek, bär, blommor, vanilj eller citrus.
- Smaka på vinet.
Det låter enklare än det är att göra ett rött vin test. Att känna doften av olika aromer kan te sig komplicerat och bara smakupplevelsen i sig består av tre faser.
- Första intrycket kallas attackfasen. Det är nu du marker av alkoholhalten, tanniner, syra och sötma.
- I påföljande fasen, evolutionsfasen, kan du upptäcka mer detaljerade smaker som bär, plommon, fikon, kryddor och ekinslag.
- I sista fasen, finish, marker du hur länge smakupplevelsen varar. Du märker även hur fylligt eller lätt vinet är.
Det finns alltså många steg vid vinprovningen och det kan visa sig vara riktigt komplicerat I början. Var dock inte rädd för att göra fel, utan prova dig fram. Övning ger färdighet!