Du kanske har lagt märke till att när man kombinerar vin och mat så framhäver de båda varandra. Ofta kan det rätta vinet ta fram smaker i en maträtt som du tidigare inte har lagt märke till. Samma sak kan sägas om maten också, rätt kombination kan framhäva smakerna hos vinet du har valt och förbättra hela upplevelsen.
De gamla mat- och vinkombinationerna var ganska enkla:
- Röda viner passar till rött kött
- Vita viner passar till vitt kött, fisk och fågel
- Fylliga, djärva viner bör matchas med kraftig mat
- Lättare viner passar till lättare måltider
Det enda problemet som uppstår när du försöker para ihop mat och vin på det här sättet är att du inte tar hänsyn till din egen smak. Alla tycker inte om en robust Bourgogne och bara för att traditionen säger att det vinet är det rätta att dricka till en stek, så betyder inte det att du inte kan välja en trevlig Riesling istället.
Motsatsen är också sann, för trots att citrussmakerna hos en bra Chardonnay passar till fisk, så är det ingenting fel med att öppna en flaska av din bästa Syrah istället. Det bästa sättet att kombinera vin och mat är att prova sig fram med både de traditionella hopparningarna och dina personliga favoritviner för att hitta den kombination du föredrar.