Att ha ett hum om vad du bör tänka på för att hitta ett bra vitt vin till en speciell rätt hjälper i många sociala situationer. Vid restaurangbesök är det en fördel om man har lite vinkunnande i bagaget.
- Vitt vin kan delas upp efter dess sötma. Druvorna Riesling och Chardonnay ger sötare viner, Chenin Blanc hamnar i mitten och Sauvignon Blanc är torrt.
- Vidare skiljer sig vita viner genom sin fyllighte/lätthet. Chardonnay är fylligast följd av Riesling, Pinot Grigio och Fume Blanc.
Ett bra vitt vin har således egna preferenser, men avgörande är också vilken rätt den ska serveras till.
- Till en lätt rätt som ångkokt fisk passar ett lättare vitt vin.
- Ska vinet istället drickas till en grillad stek passar ett fylligare Chardonnay- vin bättre.
- Innehåller rättens sås sötma bör den återspeglas av vinets sötma.
Ett bra vitt vin är alltså bra beroende av vilken rätt det ska kombineras med.