Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Okategoriserade artiklar om vin

»  Carignan från Languedoc-Roussillon!

Carignan från Languedoc-Roussillon!

Carignan från Languedoc-Roussillon!

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 22 april 2025

Lite om druvan Carignan specifikt i regionen Languedoc-Roussillon. Varför är den så speciell? Och vilka viner tipsar vi om?

Languedoc-Roussillon ligger i södra Frankrike mellan Medelhavet, Pyrenéerna och Provence och regionen spelar en särskild stor roll inom den franska vinvärlden där man lyckats lyfta vinerna till bra nivåer. Languedoc-Roussillon fokuserar främst på röda viner och en bred variation av moderna finviner produceras förstås.

Det råder ingen tvekan om att den traditionella franska vitis vinifera druvan Carignan är en ledande röd druva i Languedoc-Roussillon. Med största sannolikhet hör den hemma i Aragonien.

Hur är druvan?

Carignan är en rödvinsdruva med svart skal som gillar varmt väder och med tanke på dess höga tanninnivå, fina syra och vackra färg, blandar sig fint med andra franska klassiska druvor hittar man många fina samspel i blender tillsammans med Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Merlot och Cabernet Sauvignon. Carignan görs sällan som ett solovin. Druvan har mörka och svarta frukter med kryddade, salta accenter och den odlas vanligtvis som buskrankor som ofta är mycket gamla och därför kräver handskörd då stjälkarna är för hårda för maskiner. Det är en sen mognad som gäller och drivan brukar ge höga skördar såvida den inte beskärs ordentligt. I Frankrike och i Languedoc-Roussillon tenderar dessa kvalitetetsviner att baseras på mindre produktiva äldre vinstockar på 50 år eller mer. Men Carignan är mycket känslig för mjöldagg och kan behöva omfattande sprutning, så ekologisk Carignan är ganska sällsynt.

Carignan odlas både i Spanien, i den hyllade Priorat-regionen, i Italien på Sardinien och i USA i Kalifornien samt i Sydamerika.

Carignan – smak och mat?

Carignan- druvan blandad för att producera ganska robusta viner med röda och svarta frukt- och peppriga smaker med aromer av viol, vilda örter och röda frukter som körsbär, hallon och björnbär, frukter som är läckert kryddade.

De djuplila Carignan-vinerna har en medium till full kropp, ofta med medelhöga till hög tanniner och med en god, hög syra. Vinerna går bra att dricka unga och bra blends kan åldras i flera år.

Varför är matvinet Carignan med sin medelfylliga stil så utsökt till mat? Vinerna har en balanserad smakprofil utan bittra tanniner så det är ett varierande matvin som Den höga syran och de mjuka tanniner kan matchas med många rätter, både kryddade, smakfulla långkok med curry och allehanda peppar eller även med mer lättare rätter. Utmärkta viner till grillat kött, i allmänhet mörkt kött, kyckling, lamm, vilt och charkuterier och vinerna fungerar även fint med vegetariska umamirätter och mängder med grillade grönsaker. Eller varför inte med lagrade ostar som Gouda, Parmesan och Manchego?

3 prisvärda och goda vintips – ensortsvin och blends

Carignan Vieilles Vignes, 2023 (SB-nr 2257)

  • Blend: Carignan (solodruva)
  • Producent: det lilla vineriet Abbotts & Delaunay

Bra fylligt mörkt rött vin som är gjort på gamla druvor från cirka 100 år gamla vinstockar. Detta vin är mycket fuktigt med smaker av svarta vinbär, blåbär, choklad, körsbär, sötlakrits och vanilj. Man smakar även en bra utvecklad fatlagrad smak med schysta tanniner.

Tramontane, 2023 (SB-nr 95049)

  • Blend: Syrah, Grenache och Carignan.
  • Producent: familjevingården Domaine de l’Argenteille

En prisvärd nyhet och ett snyggt granatfärgat vin med elegant struktur och med en fin aromatisk, fruktig intensitet. Mogen och nyanserad plommonnäsa med inslag av björnbär och en fläkt av fylliga, runda toner av kakao, lavendel och söt vanilj. Allt avslutas i en örtig finish där stadiga, mogna tanniner samsas med välintegrerad ek.

Château Pech-Latt, 2023 (SB-nr 2233)

  • Blend: Syrah, Grenache, Garignan och Marselan
  • Producent: Château Pech-Latt, (vinfirman Louis Max)

Vingården år ekologisk sedan 1991. Detta är ett fruktigt vin med stor fyllighet, betonad strävhet och fint betonad syra. Här smakar man betonade aromer av björnbär, skogshallon, lagerblad, blåbär, örter och lavendel.

Frågor och Svar

Carignan-viner är intensiva, fylliga och robusta viner med smakfulla tanniner och de kan antingen drickas unga eller lagras i alla fall upp till 10 år.

Vinkännaren Jancis Robinson beskriver Carignan-viner som att generellt ha grova tanniner och hög syra så de kan vara ganska sega också. Men traditionell vinifiering med kolmaceration gör vinerna mjukare och lättdruckna all-round.

Druvan ger en smakfull paus från det vardagliga rödvinet och ger ett mångsidigt, varierande vin med traditionellt testad tillverkning och en bra vinupplevelse till nästan all mat, så det är ett bra val, oavsett solo eller blend!

Sedan 1900 Languedoc blivit den största vinleverantören och producerat 50 % av allt vin i Frankrike. Faktiskt den största vinproducerande regionen i världen.

Det är två regioner, Languedoc Roussillon och Roussillon som är känd för sitt varierande utbud av vinstilar. Roussillon som är lite mindre är även känt för att göra starka, söta viner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar