Faktum är att det finns många fantastiska Valpolicella-viner, som görs av tre druvsorter – Corvina Veronese, Molinara och Rondinella. Dessa druvor används i olika andelar beroende på vilket vin som framställs. Lokala vinmakare kan också lägga till upp till 15% av andra druvsorter, som Sangiovese, Barbera, Negara, Rossignola och Trentina.
De bästa vinerna från Valpolicella:
- 2007 Tedeschi Amarone Della Valpolicella DOC
- 2008 Farina Amarone Della Valpolicella Classico DOC
- 2009 Remo Farina Le Pezze Amarone Della Valpolicella Classico DOC
- 2009 Monte Del Frà Tenuta Lena Di Mezzo Ripasso Valpolicella Classico Superiore DOC
- 2010 Tommasi Ripasso Classico Superiore DOC
I regel är Valpolicellas viner fylliga, fruktiga och har en sammetslen struktur. Under 1960-talet gavs regionen DOC-status, vilket är delvis till skuld för den varierande kvaliteten. På 90-talet hade dessa viners rykte nått botten och om det inte hade varit för den plötsliga populariteten hos Amarone-vinerna hade hela regionens vingårdar kunnat gå under.
Genom att använda passito och ripasso-metoden för jäsning har vinmakarna funnit nya sätt att ge Valpolicella-vinerna mer djup och karaktär. 2007 gavs Valpolicella Ripasso sin egen DOC. Idag anses vinerna vara bland de bästa i Italien.