Om du inte är redo att ge upp vinet helt och hållet i januari, men du känner ändå ett behov av att dra ner lite och välja ett lättare vin?
Att sänka alkoholintaget kan vara en viktig drivkraft för många av oss nu efter helgernas festligheter. Men kommer det verkligen att höja ditt humör att äta lite nyttigare och avstå helt från alkohol?
Du kanske inte vanligtvis tänker så mycket på antalet kalorier i det glaset du häller upp men genom att välja ett lättare vin i en övergångsperiod, kan du sänka kalorierna med så mycket som 72 procent. Så länge du är medveten om hur du äter och dricker bättre.
Ta hänsyn till när kalorierna i ett glas vin. Ett vanligt medelstort glas på 175 ml om vinet ligger på 13 % vin ger dig omkring 158 kalorier och ett större glas på250 ml ger 226 kalorier.
Alkoholstyrkan är förstås också viktig. Hur starkt är vinet? Alkoholnivåerna varierar avsevärt från sådär ett glas med 9 % för en portugisisk Vinho Verde, 10 % för en torr Riesling eller 11 procent för glas Prosecco har klart betydligt färre kalorier än ett fullt ut moget vin, som en Amarone på 13,5 och ibland till och med 14%?
Kan man få tag i ett lätt, torrt matvin oavsett färg? Javisst! Här kommer några goda lättare vintips och ett busgott enkelt mattips.
Några lättare januari tips med variation!
Jacob’s Creek Lighter Alcohol Shiraz, 2022 – nr 2413
Rött: från Australien och kända Jacob’s Creek Wines kommer denna Shiraz. 9,5 % och ovanligt lågt för ett rött vin och sockerhalten är endast 1,1 g/100ml – detta trots den lilla sötman. Mycket smakfullt vin av skogsbär och lakrits!
Torsebro Röda Cehlin Vingård, 2020 – nr 38242
Rött: svenskt från Skåne på svensk-druvorna bland annat Rondo och Regent. Vinet ligger på 11% och socker på 0,3 g/100m: Fylligt, gott matvin som doftar hallon och viol och passar fint till lättare mat.
Four Cousins Crisp White, 2023 – nr 5150
Vitt: Snacka om gott och lätt vin från Sydafrika och Van Loveren Vineyards av främst Colombard. 8,5 % med fräscha aromatiska toner av äpplen och nässlor som gör det hela krispigt och smakfullt. Socker: 0,4 g/100m
Lindeman’s Riesling, 2024 – nr 6145
Vitt: Australien och kända Lindemans kommer en torr, örtig och fruktig Riesling med toner av krispiga äpplen och lime. 11 % alkohol och 0,5 g/100m socker. Livligt, smakintensivt med frisk syra.
Pizzolato Vino Spumante Bianco Extra Dry Organic – nr 77185
Bubbel: Italiensk Spumante på 11 % från La Cantina Pizzolato i Veneto och 1,3 g/100ml socker. Prisvärt! Fruktiga och fräscha bubblor med ett sting av sötma gör vinet perfekt till mat med smaker av päron och fläder.
Januari mat på en plåt!
En hel kycklingmiddag med grönsaker och allt på en enda plåt är perfekt på en mager vardag men även lyxig nog att serveras på helgen. Snabb och enkel förberedelse gäller och allt blir en utsökt kryddad kyckling över en bädd av grönsaker.
- 800 g kyckling, lår och bitar av bröst
- 3 bakpotatisar, skalade och skurna i mindre klyftor
- 1 röd paprika, skuren i mindre bitar
- 1 lök skuren i klyftor
- 100 g champinjoner, skärs i mindre bitar
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 4 msk olivolja
- 2 msk soja
- Krydda med: 1 tsk rökt paprika, salt och peppar, färska kvistar av timjan
Värm till 200°.
Lägg till potatisklyftor, lök, paprika och svamp i en stor skål och kyckling i en annan skål.
Tillsätt hälften vitlök, olja, soja samt kryddor över grönsaksskålen och den andra hälften över kycklingskålen. Rör om ordentligt i båda skålarna.
Lägg grönsakerna i en stor plåt och lägg kycklingen över grönsakerna.
Rosta i ca 40 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och potatisen är mjuk.
Garnera med färsk timjan.