Amarone DOCG är ett prestigeområde i Valpolicella i nordösta Italien där man gör de bästa Amaronevinerna. Mat till Amarone är givetvis något som går alldeles utmärkt och varför inte hålla sig till lite tradition?
Snabbmeny för denna artikel
- Hur man väljer mat till Amarone
- Vinjournalens Valpolicella tips!
- Bildgalleri – Amarone till mat
- Frågor och svar
I Valpolicella har man gjort viner på sitt eget sätt sedan 300-talet och i motsats till den traditionella vinproduktionen där man använder druvor som plockats direkt, torkar man i Valpolicella först druvorna i 3-6 månader.
De tre vanligaste Amaronedruvorna är Corvina, Rondinella och Molinara men det finns även kloner av Corvina som man gärna använder exempelvis Corvinone och Corvina Veronese. Till del används ibland även de gamla druvorna Oseletta, Negara och Croatina.
Hur man väljer mat till Amarone
Istället för att servera Amarone som ett apertifvin bör du servera det till huvudrätten. Det passar bra med rejäla köttbitar, som nöt, vildsvin eller lamm. Bräserade rätter är utmärkta, likaså grytor och vilt.
Ett annat gott alternativ är förstås att välja vegetarisk mat till Amarone. Tänk rätter som risotto med karl-johansvamp och några stänk av tryffelolja, eller en kryddig linsbolognese till din pasta eller ugnsbakad rotfruktsgratäng med rostad sparris och gremolata. Det är gott med vegetarisk mat till Amarone!
Traditionellt går det också bra med olika kötträtter till Amarone. De bästa maträtterna att servera till Amarone-viner:
- Viltkött, nötkött som biffar eller grytor
- Fågel som struts, anka och fasan, naturligtvis också foie gras
- Alla pastarätter med en hjärtlig tomatbaserad sås
- Starka ostar, som Gorgonzola, Roquefort och Gouda
Som andra goda röda viner passar Amarone utmärkt till många pastarätter med en tomatsåsbas. Oavsett om du serverar kött eller vegetarisk mat till Amarone eller vilken mat du än serverar till Amaronevinet, ska det vara rumstempererat (18-20 grader) och i ett glas med stor rund kupa.
Amarone passar bra till många efter-maten-snacks, som ost och kex. Bäst passar ostar med stark smak, som Provolone, Parmesan eller vällagrad Gorgonzola. Dessa ostar kompletterar vinets starka, fruktiga smaker och är det perfekta avslutet på en lyckad middag.
Bildgalleri – Amarone till mat
Lite mer fakta om Amarone:
- De bästa årgångarna av Amaroneviner i Valpolichella
- Är ett amaronevin värt pengarna?
- Tommasi amarone – Italiens stolthet