Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Tips

»  Stilen är det viktigaste man väljer mat att servera med Sherry

Stilen är det viktigaste man väljer mat att servera med Sherry

Stilen är det viktigaste man väljer mat att servera med Sherry

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 05 november 2014

Det kan verka självklart, men att välja ett starkvin att servera till en måltid är lite annorlunda. Sherryviner kan vara snustorra eller så söta att de går att använda som sås till glassen. Till skillnad från att råda någon att servera Bourgogne till råbiff eller Riesling till kyckling, måste man istället välja sherryn först och sedan måltiden.

Populära rätter att servera till sherry:

  • Fino: Tapas, milda ostar, calamari
  • Manzanilla: Tapas, skaldjur
  • Oloroso: Filet mignon, teriyakibiff

Det kan sägas om många viner, men sherry passar bra till många olika rätter. Exempelvis kan man para ihop en fin Amontadillo med en rätt på stekt kyckling, eller en Fino med kött eller dina bästa tapasrätter.

Oloroso-sherrys passar också mycket bra till många kötträtter och tjocka, mäktiga soppor. Cream-sherrys och PX-sherrys passar bäst med många sötsaker och är de perfekta dessertvinerna. De kan också användas i själva desserten. Om du väljer din favoritsherry innan du oroar dig över maten, så kommer du alltid få en bra matchning.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Sherry är ett starkvin som kan vara snustorrt eller sött.

Fino-sherry passar bra till milda ostar, calamari och tapas.

Manzanilla-sherry passar bra till skaldjur och tapas.

Oloroso-sherry passar bra till kötträtter och tjocka soppor.

Cream-sherry och PX-sherry passar bäst till sötsaker och är de perfekta dessertvinerna.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar