Det kan verka självklart, men att välja ett starkvin att servera till en måltid är lite annorlunda. Sherryviner kan vara snustorra eller så söta att de går att använda som sås till glassen. Till skillnad från att råda någon att servera Bourgogne till råbiff eller Riesling till kyckling, måste man istället välja sherryn först och sedan måltiden.
Populära rätter att servera till sherry:
- Fino: Tapas, milda ostar, calamari
- Manzanilla: Tapas, skaldjur
- Oloroso: Filet mignon, teriyakibiff
Det kan sägas om många viner, men sherry passar bra till många olika rätter. Exempelvis kan man para ihop en fin Amontadillo med en rätt på stekt kyckling, eller en Fino med kött eller dina bästa tapasrätter.
Oloroso-sherrys passar också mycket bra till många kötträtter och tjocka, mäktiga soppor. Cream-sherrys och PX-sherrys passar bäst med många sötsaker och är de perfekta dessertvinerna. De kan också användas i själva desserten. Om du väljer din favoritsherry innan du oroar dig över maten, så kommer du alltid få en bra matchning.