Sangiovese och Chianti Classico är den italienska signaturdruvan, känd för sin höga syra och har toner av klarröd och svart frukt och distinkta peppriga och salta aromer.
Sangiovese har dock förmågan att förvandla viner och vinstilar, beroende på var den odlas och hur den vinifieras. Denna toskanska druvsort är typisk för regionen Chianti och Chianti Classico men finns även i de som ofta kallas lite finare Brunello di Montalcino vinerna samt i de dyrare supertoskanarna som är så populära och är den mest odlade druvan i Italien.
Vi ska titta på lite olika viner och vinstilar, så kan du prova dig fram igenom olika prisklasser och botanisera bland de bästa Sangiovese-vinerna på marknaden just nu.
När blev Sangiovese populär?
Men antar att druvan är gammal och en avkomma v 2 druvor, Ciliegiolo och Calabrese Montenuovo, men vi låter det vara osagt eftersom det råder flera meningar om detta. Sangiovese dokumenterades första gången 1590 och kallades då Sangiogheto eftersom den hette så redan när munkar kallade den tidigt men hittade egentligen sitt hem i Chianti går tillbaka till 1700-talet.
Sangiovese är uppskattad för sin struktur, härliga syra och sina fasta tanniner. Man märker ofta smaker av mörka körsbär och svart stenfrukt men toner av tomat och torkade örter eller om vinet är ekfatslagrat så smakar det ofta mer mörka frukter som plommon.
Det är förstås perfekt till det italienska köket men pastarätter och pizza men passar även utmärkt till svamprisotto eller fetare mat som köttbullar, fläsk, gillat av olika slag och fungerar fint med raclette eller ostfondu. De finare vinerna kan smed fördel serveras exempelvis med ankbröst eller mer kulinariskt kök.
Sangiovese – många druvor
Sangiovese är en förälder till ett antal olika och populära avkommer som Brunello, Nerello, Frappato… viner som ger olika stilar. Druvan har ett tunt skal vilket kan göra den mottaglig och känslig i fuktigt klimat, så en klon som Brunello kan till exempel visa sig vara motståndskraftigare.
Den trivs i Chianti Classico regionen där jordarna är mycket kalkhaltiga och tuffa, steniga och leriga. Här finns en täthet på 4 500 till 6 000 plantor per hektar.
Sangiovese blandas fördelaktigt med andra druvor. I supertoskanare finns den tillsammans med traditionella franska Bordeaux-druvor som Merlot och Cabernet och vinerna lagras på ekfat. Men druvan fungerar alldeles utmärkt som solodruva, på senare tid har 100 procent Sangiovese-tappningar blivit vanligare.
Sangiovese finns inte enbart i Italien, förstås, utan odlas friskt i exempelvis Kalifornien, Nya Zeeland eller Australien som gör viner i traditionell italiensk stil, ofta ganska fylliga.
Sangiovese i olika stil och pris
Här är enligt oss de allra bästa Sangiovese-vinerna som passar lite olika smaker maträtter och plånböcker. I väljer 3 italienska klassiker som vi tycker du ska prova. Samtliga finns på Systembolaget.
Boira’ Sangiovese, 2022 | nr 32431 – 109:-
Fruktigt och gott av enbart italiensk stilig Sangiovese jordnära med den varma densiteten av torkade röda bär med en ton av örter och svartpeppar med plommonskal från gommen, som verkar vibrera av energi och syra. Elegant vin trots det låga priset.
Brunello di Montalcino Fattoi, 2017 | nr 3097 – 289:-
Härliga smaker av svarta körsbär, torkade fikon och mörk choklad och nybryggt kaffe och balsamico. Jordnära aromer i näsan som våt jord efter ett regn och en knivskarp syra samt mjuka tanniner i finishen. Prisvärt!
Monteraponi Chianti Classico Riserva Il Campitello, 2019 | nr 93522 – 401:-
Alltid ett succévin från Chianti Classico. Komplext och utvecklat, fatlagrat vin som ger dig bland annat toner av körsbär, choklad, vanilj, kaffe och örter. Saftigt och fräscht i smaken, sofistikerat vin till en god kötträtt.