Tyskarna dricker hela 40 miljoner liter om året av den inhemska glöggen, deras populära Glühwein, men tyvärr måste man som svensk nästan åka ner till Tyskland för att få tag i en riktig Glühwein.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens tips om vin för glühwein
- Glühwein Recept
- Ingredienser för Glühwein
- Frågor och svar om glüwein
Vän av ordning hittar endast en tysktillverkad Glühwein i Sverige: Nürnberger Raushgold Engel (71960) som förvisso är en prisvärd 10 liters box för 498 kr. Den passar till stora festen men finns endast i beställningssortimentet. Annas ser det ganska dystert ut på Glühweinfronten…
På nätet säljer the Wine-Company en autentisk tysk, fint kryddad och fantastisk god Glühwein från Weinkellerei Kunzmann som även fått mycket bra kritik. Detta Glühwein är späckat med traditionella tyska julsmaker som Lebkuchen (en slags mjuk tysk pepparkaka med korinter) samt nejlikor, russin, plommon och rom. Redan vintern 1956 började Rudolf Kunzmann sälja sin ”Augsburger Christkindlmarkt-Glühwein” med druvor från sin egen vingård.
Glühwein Recept
Glühwein har precis som vår svenska glögg, mycket gamla anor och är gjord antingen på rött eller vitt vin och alkoholhalten ligger på upp till 15 %. Vanliga kryddor är exempelvis: kanel, kryddnejlikor, citronskal, råsocker, vanilj, pomerans, mandarin, apelsin och stjärnanis. Ett stänk whisky, sherry eller vodka blir heller inte helt fel och varje tysk med självaktning vurmar för sitt eget familjerecept. Här kommer ett tips på hur du gör en traditionell tysk Glühwein efter gammalt recept som du antingen kan laga till med vitt eller rött vin.
Ingredienser för Glühwein
- 1 flaska torrt vitt eller rött vin
- 1 dl vit torr eller halvsöt sherry
- skalet av 3 mandariner
- 1 dl mandarinsaft
- 4 kryddnejlikor
- 1 tsk stötta kardemummakärnor
- 1 hel stjärnanis
- 1 kanelstång
- 2 cm ingefära, skald, och fint hyvlad
- råsocker efter smak
Koka ihop vinet, sherryn, kryddorna och ingefära med apelsinskalet till det nästan kokar. Söta efter behag. Låt stå och dra 10-15 minuter och värm snabbt upp igen.