Sidecar. Enkel, jättegod och en cocktail som traditionellt är gjord på konjak, apelsinlikör och lite pressad citron. Apelsinlikörer som brukar användas kan exempelvis vara Cointreau, Grand Marnier eller Dry Curaçao.
Namnet Sidecar refererar till sidorvagnen på en motorcykel. Lite oklart var drinken kommer ifrån eller vem som först uppfann den, men Hotel Ritz i Paris hävdar bestämt att denna cocktail föst serverades i deras bar på 1920-talet. Det var också då, 1922, som ett recept för drinken dök upp i en bok av Harry MacElhone, Harry’s ABC of Mixing Cocktails. Allt sedan dess har den varit en favorit i alla barer.
I boken anges receptet som konjak, Cointreau och citronsaft. Sedermera kallades detta recept för det franka receptet. Sedan om ett recept som bestod av två delar konjak, en del Cointreau och citronsaft. Detta kallades för det engelska receptet. I USA gör man den dessutom gärna med bourbon på amerikanskt vis.
Oavsett så är drinken lätt att göra och okomplicerad i sin enkelhet med endast 2-3 ingredienser. Sedan toppas med lite is. Dock inte mindre god och komplex nog att tillfredsställa de mest kräsna cocktailälskarna.
Det viktigaste att komma ihåg när man gör en Sidecar är att använda kvalitetssprit och aldrig ’billig’ sprit. Fram med en bra gammal konjak eller en bra kvalitets-armagnac. Ta sedan en Cointreau som är en jättegod apelsinlikör för att få fram den där balansen mellan det söta och det sura i drinken. Den sista ingrediensen, färsk citron, gör att allt bara känns fräscht och gott.

Sidecar är dessutom en utmärkt drink för den som vill ge drinken lite unik personlighet. Du kan bolla med proportionerna när det gäller de tre ingredienserna och rucka lite på det så vanliga 2: 1: 1 förhållandet mellan konjak, citron och Cointreau. Då kan du anpassa drinken helt efter din smak. Vi tycker om den lite mer rustika smaken av armagnac istället för konjak. Så här gjorde vi:
- 2 delar armagnac (eller en god konjak)
- 1 del Cointreau
- 2/3 del pressad citron
- socker till garnering
Förbered glasen genom att väta kanten med en bit citron och doppa glasen upp oh ner på en tallrik med socker.
Kyl glaset tills det ska användas.
Blanda armagnac, Cointreau och citronsaft i en cocktail-shaker och fyll på med is.
Skaka väl och länge så att allt blir riktigt kallt.
Sila och fyll glasen.
Garnera med en tunn citronskiva om du vill.
Lite mer om brandy: