Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Tips

»  Söta viner är inte för alla, men väl värda ett försök

Söta viner är inte för alla, men väl värda ett försök

Söta viner är inte för alla, men väl värda ett försök

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 16 oktober 2014

Viner blir söta genom att man stoppar jäsningen innan allt socker från druvorna har använts. Detta lämnar vad som kallas för RS, eller residual sugar, i vinet, som gör det sött. Ju mer RS i vinet desto sötare är det.

De mest berömda söta vinerna:

  • Portvin
  • Madeira
  • Lambrusco (Italien)
  • Dornfelder (Tyskland)
  • Riesling (Tyskland)

Under senare år har en ny sorts söta viner tågat in på marknaden – isviner. Dessa viner är gjorda på druvor som har fått frysa på vinrankan. Sedan jäses de på samma sätt som andra söta viner. Dessa viner, som ursprungligen kommer i från Tyskland, har blivit extremt populära i USA och Kanada.

Förstärkta viner, som Portvin, jäses på samma sätt som alla andra söta viner. Sedan sötas och förstärks de ytterligare genom att man lägger till en neutral sprit till jäsningen under de första 24 till 36 timmarna. Detta stoppar jäsningsprocessen och lämnar mycket av sockret kvar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar

För att kunna ge dig bästa möjliga upplevelse och förstå hur vi ska förbättra tjänsten använder vi kakor.