Om det finns ett vin som Ungern är välkänt för är det Tokaji aszu. Det är ett fantastiskt söt och lyxigt honungslikt vin som är så välbalanserat att det är det perfekta ackompanjemanget till många salta rätter.
Bland de många druvor som används för att framställa vita viner från Ungern är:
- Cserszegi Füszeres
- Ezerjó
- Hárslevelu
- Irsai Olivér
- Királyleányka
Historien bakom just detta vita vin började för flera hundra år sedan och experterna tror att det i sina tidiga dagar var torrt snarare än sött. Nu när Ungern äntligen blivit fritt från kommunismen har vingårdarna fått nytt liv och har återigen börjat producera ett brett utbud av torra vita viner.
Innan man sätter sig ner med ännu en flaska av sitt favoritvin, kanske det vore kul att prova någonting annorlunda. Prova ett av den nya generationens vita viner från Ungern, många av vilka ekfatslagras för att producera lyxiga torra vita viner från Ungern som väl förtjänar en plats på matbordet. Du kommer att bli positivt överraskad hur långt de ungerska vinmakarna har kommit på så kort tid.