Starka smaker, chili och curry, såser som koriander och satay och gott, gott gott! Men vad dricker man till det, behövs några vintips till asiatisk mat, kanske? De flesta av oss tänker nog främst på att i första hand på att ta en öl. Dessutom är vi så invanda med traditionella matchningar som fisk/krispigt vitt vin, grillat kött/mustigt rött vin. Ibland tar fantasin helt enkelt slut.
Snabbmeny för denna artikel
- Vin till asiatisk mat
- Vinjournalens vintips till asiatisk mat
- Vinjournalens-öltips-till-Thailändsk-mat
- Bildgalleri – Asiatisk mat till vin
- Frågor och svar
Vin till asiatisk mat
När du äter asiatiskt så börja titta på viner som är från den Nya världen. Med det sagt ska det inte vara komplexa viner, inte dominerande, utan mer lätta viner som passar perfekt till de starka asiatiska rätterna. Tittar du på druvor så snegla åt hållet Chardonnay från Australien eller Sydafrika, gärna då viner med lite fatkaraktär. Ibland kan viner Chile vara ett alternativ. En lätt Merlot med mindre fatkaraktär eller vita som ligger mer åt det krispiga hållet.
De allra bästa vintipsen till asiatisk mat är fruktiga och har bra distinkt fruktsyra som kompenserar det asiatiska köket. Mousserande viner gör sig också väl med nästan alla rätter. Aromatiska och fruktdrivna viner är också bra vintips till aromatiska rätter. Druvor som Riesling från Tyskland eller Alsace kan bli bra matchningar och druvor som spanska Albariños eller Torrontés från Argentina passar till nästan vad som helst.
Röda viner kan vara exempelvis en Beaujolais som passar till stark chilismak. Tänk alltså på druvor som Gamay eller den lite mer fylligare Grenache. Och bland rosévinerna finns det förstås också bra alternativ, både som stilla och mousserande viner.