Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Tips

»  Världen har förälskat sig i Riesling-viner

Världen har förälskat sig i Riesling-viner

Världen har förälskat sig i Riesling-viner

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 06 december 2012

Under de senaste åren har försäljningen av Riesling-viner ökat, detta tack vare att de passar både de som föredrar torra vita viner och de som tycker om sötare viner. Vinerna har sitt eget graderingssystem, som baseras på nivån av sötma samt hur mogna vindruvorna var när de skördades.

Graderingssystemet för Riesling-viner:

  • Kabinett: Gjord på de minst mogna druvorna, lätt och låg alkoholhalt.
  • Spätlese: Gjord på sent plockade druvor, mellanfyllig, söt och torr, intensiva smaker.
  • Auslese: Gjord på druvor som handplockas från individuella klasar, söt och torr.
  • Beerenauslese: Fylligt och sött dessertvin.
  • Trockenbeerenauslese: Gjord på skrumpnade druvor, väldigt söt.
  • Eiswein: Gjord på druvor som har frusit på rankorna, det ultimata dessertvinet.

Eftersom mognaden och kvaliteten på druvorna är så viktiga är de tyska vinmakarna mycket noggranna och selektiva med var de planterar vinrankorna. Riesling-plantor utgör endast 20% av de totala vinodlingarna i Tyskland.

Riesling-viner brukar vara mycket aromatiska och har smaker som gröna äpplen, päron och persikor. Många har också en lätt ton av citrus i bakgrunden, som ger dem en trevlig krispighet. Dessa viner passar bra till nästan alla maträtter, speciellt kryddstarka rätter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Försäljningen har ökat tack vare att vinerna passar både de som föredrar torra vita viner och de som tycker om sötare viner.

Graderingssystemet baseras på nivån av sötma samt hur mogna vindruvorna var när de skördades.

Trockenbeerenauslese.

Eftersom mognaden och kvaliteten på druvorna är så viktiga.

Riesling-viner brukar vara mycket aromatiska och ha smaker som gröna äpplen, päron och persikor. Många har också en lätt ton av citrus i bakgrunden, som ger dem en trevlig krispighet.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar