Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Den perfekta maten att servera till en fantastisk Chardonnay

Den perfekta maten att servera till en fantastisk Chardonnay

Den perfekta maten att servera till en fantastisk Chardonnay

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 08 november 2014

Ditt val av mat påverkas också av huruvida du serverar en krispig, lätt Chardonnay som inte har lagrats på ekfat, eller om det är en fyllig ekfatslagrad Chardonnay som står på menyn. Tänk även på hur länge vinet har lagrats, då detta påverkar vinets smaker. I den här artikeln kommer vi att prata om Chardonnay mat.


Snabbmeny för denna artikel

Typer av mat till Chardonnay

Trots att listan på mat som kan serveras till Chardonnay kan verka ändlös finns det några maträtter som inte passar till Chardonnay-viner. Däribland tomatsåsbaserade rätter, rökt kött eller fisk, samt thaimat.

Våra förslag på mat till Chardonnay:

  • Ung och inte ekfatslagrad Chardonnay: Färska skaldjur som har kokats lätt, grillad eller ångkokad fisk, eller pasta med en mild ostsås.
  • Äldre Chardonnay som inte lagrats på ekfat under en längre tid: Pocherad lax med smörsås, kyckling, skinka och sallader av dessa. Mild curry passar också bra till dessa viner.
  • Ekfatslagrad och fyllig Chardonnay: Mäktig mat med djupa smaker, som grillat kalvkött, cheddarost eller entrecote.

Det är bäst att tänka på att försöka hitta rätt mat till Chardonnay är att matcha matens smaker med vinets smaker och lagringstid och metod. I slutändan är det dock dina egna smaklökar som ska avgöra vilket Chardonnay-vin som passar bäst till måltiden.


Bildgalleri – Chardonnay till mat 

För mera läsning om vin och matkombinationer:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Chardonnay är en väldigt matvänlig druva. Till en lättare, krispig chardonnay som Chablis bör man välja en lättare rätt t.ex färska skaldjur medan en tyngre ekfatslagrad chardonnay passar utmärkt till en lite kraftigare rätt med smörsås.

Till en ekad chardonnay passar rätter på ljust kött eller fisk med fetare tillbehör, som en smörsås eller gräddig stuvning.

Chardonnay är en väldigt matvänlig druva. Till en lättare, krispig chardonnay som Chablis bör man välja en lättare rätt t.ex färska skaldjur medan en tyngre ekfatslagrad chardonnay passar utmärkt till en lite kraftigare rätt med smörsås.

Färska skaldjur som har kokats lätt, grillad eller ångkokad fisk, eller pasta med en mild ostsås.

Pocherad lax med smörsås, kyckling, skinka och sallader av dessa. Mild curry passar också bra till dessa viner.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar