Chili Con Carne till vinet 3 Amigos är egentligen tex-mex-mat men när vi skulle hitta något gott att äta som passar utmärkt till det fräcka och mustiga spanska vinet, blev denna chili ett självklart val. Här får du vintips, recept och lite nyttig information om Valencia!
Varför är Valencia så trendigt just nu?
Valencia är bland de tre viktigaste städerna i Spanien. Som gammal, viktig hamnstad så har Valencia blivit en central punkt för många och hit har folk alltid flyttat i en strid ström från många olika kulturer runt om i Spanien.
I Valencia DO råder en berikande mångfald av nästan allt, olika spanska folkslag, mat och viner. Här kan man höra unika dialekter och det är alltid spännande att prova alla olika maträtter. Mercado Central, den centrala matmarknaden i Valencia kan du handla allt som har med spansk mat att göra: nyfångad färsk fisk, traditionella korvar, lagrade ostar och förstås mängder av färska frukter och grönsaker. Men är kan du också klämma en kaffe eller ta ett glas Amontillado, äta några inlagda oliver och kolla in det brokiga folklivet.
3 Amigos – ett vin med typisk spansk karaktär och tapaskänsla!
Vinet 3 Amigos kommer från den spanska regionen Valencia DO, den spanska Denominación de Origen, och regionen ligger vid Costa Blanca kusten och från producenten Bodegas Vinival, ett vinföretag som grundades 1969 och som idag är en av de ledande och mest kända producenterna i Spanien. De är kända för sitt rikliga sortiment av riktigt goda men även prisvärda viner. Bodegas Vinival producerar både vita, röda och roséviner, exklusiva fatlagrade viner, viner med organiskt odlade druvor eller alkoholfria viner, men också skräddarsydd tillverkning av viner för kunder i hela världen.
Valencias rödvinsdruvor
DO Valencia godkänner ett stort antal mycket goda druvor som också finns i 3 Amigos, bland annat Monastrell, Tempranillo och Garnacha.
Tempranillo ger oss djupt rubinröda och intensivt doftande viner med en behaglig, distinkt smak och viner som till slut får både stammina och en härlig syra. Monastrell är ju en underbar druva som bidrar med mycket smak, mycket alkohol och djupfärgade och intensiva aromer.
Garnacha är en av de mest planterade druvsorterna i världen och finns inte enbart i Spanien, en även Italien, Frankrike, Kalifornien och Australien, för att ta några exempel.
I Valencia DO används dessutom Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och de spanska druvorna Bobal, Tintorera, Bonicaire, Cabernet Franc, Forcallat och bläck, Garnacha, Graciano, Malbec, Mandó, Marselan, Mencía, Mazuelo, Petit Verdot och Syrah.
Het Chili Con Carne med vin och koriander
Riktig klassisk soulfood med massor av stark chili och annat gott i grytan. Vi lagar dessutom vår chili med rött fylligt vin för att ge grytan lite extra piff, och det blir perfekt att använda 3 Amigos som är så pass prisvärt att man inte behöver snåla på vinet. Det är vinet som gör chilin så mustig! Denna chili blir en sådan succé när du än sätter fram den på bordet och den passar både på tillfällen då man är flera eller bara hemma med familjen. Ät din chili med ris eller enbart bröd och du kan även servera den med gräddfil och tortillachips.
Kryddor: 2 tsk kumminfrö, 2 tsk mald koriander, 1 tsk kajennpeppar, 2 cm färsk ingefära, skalad och finhackad, salt, svartpeppar.
Ta fram din största kastrull eller en stor wokpanna. Stek lök sakta i olja tills den är mjuk och tillsätt den hackade vitlöken och stek vidare. Tillsätt den hackade chilin. Om du inte vill ha så stark, så rensa bort kärnorna.
Tillsätt nötfärsen och fördela och bryt upp stora bitar med hjälp av en träsked. Håll i vinet och låt allt småkoka i några minuter till.
Tillsätt agavesirapen och rör om. I med paprikan och de krossade tomaterna.
Krydda och smaka av efterhand, så du får så pass kryddat som du själv vill ha det. Ha gärna i färre kryddor från början och tillsätt mer efter hand.
Blanda allt ordentligt och tillsätt tomatpuré. Rör om och låt allt sjuda i minst ½ timme.
Tillsätt sedan kidneybönor och majsen och låt alltsammans småkoka igen i sådär en 10 minuter till.
- Du behöver:
- 2 msk olivolja
- 2 stora lök skalade och hackade
- 6 vitlöksklyftor skalade och krossade
- 500 g nötfärs
- 3-4 dl rött vin
- 1,5 dl buljong
- 2 msk agavesirap
- 1 röd parika, hackad
- 2 burkar krossade tomater
- 1 stor burk majs eller 2 mindre
- 1 hel chili, skivad med eller utan frön
- 2 burkar kidneybönor
- 3 msk tomatpuré
- lite olja att steka i
- 1-2 kruka färsk koriander, hackas
Lägg till sist i den hackade färska koriandern. Garnera med lite hackad koriander på toppen.
Mer om viner och spanska druvor: