Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Höstens råvaror kräver rätt vin

Höstens råvaror kräver rätt vin

Höstens råvaror kräver rätt vin

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 10 december 2013

Är du inte redo att släppa taget om sommaren än? Tänk då på att varje årstid för med sig något gott i matväg, och den allra godaste maten äter vi kanske på hösten. Eller vad sägs om mustiga grytor, ugnsbakad kyckling och rotfrukter? Dessutom är den höstiga maten den enklaste att matcha till rödvin. I denna artikel får du förslag på vad du kan dricka för vin till följande höstiga livsmedel:

  • Kyckling och kalkon
  • Rött kött och bacon
  • Pumpa och Squash
  • Svamp
  • Rotfrukter

Tänk dig en frisk söndagseftermiddag i oktober. Löven på träden utanför skiftar i gult, brunt och orange och inifrån köket sprids en härlig doft av kalkon, örter och rödvin. Carignan (eller Carigñena) är rätt vin att avnjuta till söndagsmiddagen med kalkon eller kyckling. Häll gärna en generös skvätt i grytan också för en perfekt marinad.

Under hösten äter vi mycket smakrik mat som är lite tyngre och fettrikare jämfört med sommarens rätter. Bacon, vilt och nötkött är vanliga huvudingredienser i bland annat höstgrytor. En Frappato fån Sicilien är ett utmärkt alternativ i dryckesväg till denna typ av rätter.

Pumpa och squash kan användas i allt från pajer till soppor, och gillar du vitt vin passar Pinot Gris bra till. Vinet får gärna vara kryddigt och lite syrligt för att balansera det mustiga i pumpan.
Pinot Noir är en klassisk kombination som är svårslagen. Svampens jordiga, köttiga smaker kompletteras perfekt med en kryddig och frodig Pinot Noir, och Bourgogne, Oregon och Nya Zeeland är bra områden för ändamålet.

Viognier är ett krämigt, rikt och syrligt vin som passar perfekt till rostade rotfrukter. Vinet har en unik smak av frukt och söta kryddor som förhöjer i princip alla rätter med rotfrukter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Carignan (eller Carigñena) är rätt vin att avnjuta till söndagsmiddagen med kalkon eller kyckling.

En Frappato från Sicilien är ett utmärkt alternativ i dryckesväg till denna typ av rätter.

Om du gillar vitt vin passar Pinot Gris bra till. Vinet får gärna vara kryddigt och lite syrligt för att balansera det mustiga i pumpan.

Pinot Noir är en klassisk kombination som är svårslagen. Svampens jordiga, köttiga smaker kompletteras perfekt med en kryddig och frodig Pinot Noir, och Bourgogne, Oregon och Nya Zeeland är bra områden för ändamålet.

Viognier är ett krämigt, rikt och syrligt vin som passar perfekt till rostade rotfrukter. Vinet har en unik smak av frukt och söta kryddor som förhöjer i princip alla rätter med rotfrukter.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar