Choklad har en oerhört rik och djup smak som kräver ett extra bra vin som kan komplettera på ett bra sätt. Det är långt ifrån alla viner som klarar denna uppgift och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Men varför förstöra en fantastisk middag genom att misslyckas med desserten? Det är ju trots allt den sista rätten som äts och kanske därför den mest minnesvärda. Här kommer några tips till dig som letar efter ett vin som passar till chokladdesserter:
• Välj gärna ett vin som är framställt på grenachedruvor till lättare desserttyper. Vinet får gärna smaka fikon, bär, sylt och choklad. En viss bitterhet i vinet fungerar bra. Bra viner av denna typ kommer bland annat från södra Frankrike och kallas för Banyuls.
• Till lite rikare och sötare desserter kan en söt sherry rekommenderas, gärna en spansk sådan. Konsistensen får gärna vara tjock och lite kladdig.
• Olika typer av portvin fungerar bra till de flesta typer av chokladdesserter.
Dessa tre riktlinjer kan hjälpa dig att hitta rätt i dessertvinsdjungeln. Vilket vin inom dessa kategorier du sedan väljer är upp till dig och dina egna preferenser. Du kan naturligtvis också välja en annan typ av vin till din dessert; det du främst bör tänka på är att det inte ska motverka smakerna i det som serveras utan framhäva och förhöja dem.
Är du mer intresserad av vin än desserter kan du förstås också välja ett dessertvin till att börja med och utifrån det bestämma vilket vin som passar till. Här fungerar samma princip – välj en dessert som framhäver vinets smak.