Vi har bestämt oss för lättare mat & viner i januari och att ta en grönare och hälsosammare månad när det gäller mat och dryck.
Äntligen januari och äntligen har vi börjat ett nytt år!
Kanske har du som många andra bestämt dig för att dra ner på alkoholen i januari och äta mer hälsosammare både för din kropp, för jordens miljö och kanske inte minst för djuren. Januari är ingen nådig månad, varken för plånboken eller för magomfånget. Vi är många som har småsyndat, ätit gott (och mycket!) och druckit massor av bubbel, stilla viner, öl och nubbar. Men du behöver inte sluta med det nu, läs vidare och se!
Vi startar Vinjournalens matserie-artiklar i år med lite grönare recept med dryckesförslag som innehåller mindre alkohol eller helt alkoholfritt, allt får att du ska få en så bra start som möjligt när det gäller maten och få många magra dryckestips på viner med lägre alkohol, cider och öl! Men skippa skuldkänslorna och gör så gott du kan.
Lättare mat
Har man väl bestämt sig för en kost med lättare mat & viner så är det enkelt att välja vego. Vego säger egentligen inte så mycket vegetariskt med ägg och mjölk eller veganskt, helt utan animalier … vego begreppet täcker allt.
Vi tänkte bjuda på ett riktigt gott vegetariskt recept denna gång.

Vegetarisk rotfruktgratäng med ost och tomater!
Denna rotfruktsgratäng med tomater är riktig soulfood. Palsternacka, jordärtskocka, rotselleri, morötter och potatis med grädde och vitlök bakade till perfektion. Du kan naturligtvis variera med vilka rotfrukter som du känner för och har hemma.
Till gratängen
- jordärtskockor, palsternackor, rotselleri, morot, potatis
- 1 medelstor gul lök, finhackad
- 3-4 vitlöksklyftor, pressade
- ca 150 gula och röda cocktailtomater, delade
Till gratängsåsen
- 100 g lättmargarin (gärna mjölkfritt)
- 2-3 msk vetemjöl
- ca 5 dl mjölk (gärna mandelmjölk)
- 150 g riven ost (gärna vegetarisk parmesan på bit)
- Salt, peppar och lite malen muskotnöt och hackad persilja
Till toppingen
- ytterligare 100 g riven ost
- 1 dl ströbröd (gärna panko)
Ta så mycket rotfrukter som du behöver för att nästan fylla din gratängform. Skala och skär rotfrukterna i skivor, ca 3 mm tjocka och koka dem i saltat vatten i 5 minuter. Sila. Finhacka löken och vitlök.
Gör en krämig gratängsås genom att först smälta smör i en kastrull och vispa i mjöl. Häll sedan i mjölk undan för undan och vispa om tills såsen tjocknar. Inga klumpar! Rör i en del av osten och kryddorna.
Häll lite olja i en gratängform. Fördela rotfrukterna med lök och vitlök, kryddor i en skål. Häll gratängsåsen över. Stjälp över allt i gratängformen.
Grädda i 225 grader i 30 minuter med folie över formen.
Ta bort folien och fördela den sista rivna osten, de delade tomaterna samt panko över toppen och grädda ytterligare 10-12 min utan folie tills gratängen fått fin färg och blivit knaprig.
Lättare viner
När man vill välja lite lättare mat & viner så kanske du vill veta hur man egentligen kan tillverka ett vin med mindre alkohol, fast lika smakfullt och gott?
Målet är att få fram ett vin som smakar som vanligt fast med lägre alkohol. En metod för hur man gör för att minska alkoholhalten i vinet heter omvänd osmos. Då kan man minska alkoholen men ändå få ett gott vin. Man lockar druvorna redan innan de hunnit mogna helt, för att då en lägre sockerhalt som ger en minskad alkoholhalt redan där.
Vid omvänd osmos genomgår vinet dessutom en process för att minska alkoholnivån samtidigt som man påverkar vinets smak så lite som möjligt. Allt görs i en ’av-alkoholiseringsmaskin’ där vinet passerar genom ett extremt tätt filter och sedan destilleras och separeras alkoholen bort. Till sist tillsätter man smaken som man vill ha på vinet. Omvänd osmos är bara en av flera metoder.

Här är våra lätta vin och öl tips!
Four Cousins Crisp White 2021, 8,5%, nr 5150
Från Sydafrika kommer detta vin och vingården Van Loveren i Robertson har faktiskt arbetat med just metoden omvänd osmos. Ett bästsäljande vitt modernt och torrt vin, lågt på kalorier men högt i smakvärde med en fräscha, läckra aromer som syrliga äpplen, tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus och med en lätt mineralisk karaktär.
Riunite Lambrusco Farfalle, 7,5%, nr 74543
Mångsidig och tätt, fruktigt bubbel från Piemonte och kooperativet Cantine Riunite. Vinet har en behaglig och naturlig sötma med hög fruktsyra. Fräscht, friskt och torrt rött bärigt vin med aromer av skogsbär, hallon och örter. Mineraliskt, otroligt lättdrucket med fina och smäktande bubblor, förstås.
Mionetto Alcohol free, 0%, nr 11956
En helt alkoholfri Prosecco av druvan Glera och populäre producenten Mionetto Vini som mest gör Prosecco och inte enbart utan alkohol heller. Torr Prosecco med liten trevlig sötma och med bärig och fruktig utstrålning av päron, gröna äpplen, persika, örter och lime. Detta fruktiga vin har en härlig, livlig mousse som ger riktig festkänsla.
Gotlands Bryggeri Easy Rider Bulldog Non Alcoholic IPA, 0%, nr 1973
Överjäst, fräsch och lättdrucken IPA från Gotlands Bryggeri i Visby av ete-, karamell- och pale ale-malt samt humle av sorterna citra, galaxy och pacific jade. Nyanserade smaker av humle med tydlig beska, inslag av aprikosmarmelad, citrusskal, ananas och örter.
Behöver du mer tips?
För dig som vill testa lättare mat & viner, äta grönare och välja vego så får du tips på länken här >> Veganuari 2021: Klarar du att bli vegan för en månad? För 5:e året i rad och intresset bara växer, häng med!
Utmärkta recept finns även här >> magasinet Välj Vego!
Fler vegetariska recept med vintips:
- Våra tre lättaste vegetariska recept + 3 röda vintips
- Vego-Jansson och en engelsk Bitter!
- Vego-spett och ekologiskt från Rhône