Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Middagsförslag till Ripasso

Middagsförslag till Ripasso

Middagsförslag till Ripasso

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 28 januari 2013

Amarone är ganska dyrt att köpa eftersom det krävs mycket råvaror och tar lång tid att tillverka. Ripasso är däremot ett lite enklare vin som fångat en del av Amaronekaraktären som är mycket uppskattad bland många. Det håller fortfarande hög kvalitet, men är billigare och passar bra även till lite mer vardagliga tillfällen. Du bör dock tänka på att välja ganska rejäla maträtter eftersom det är ett fylligt vin med stor personlighet. Ripasso tillverkas framför allt på följande druvtyper:

  • Corvina Veronese
  • Rondinella
  • Molinara

Ripasso har oftast en lite kryddig karaktär med mörka frukter och körsbär. De torkade druvorna ger även en bittersöt smak och det är vanligt att man finner tendenser av kaffe och choklad. Denna kombination gör att ett av de bästa alternativen är grillat kött, eftersom grillprocessen ger köttet svagt bittersöta smaker.

Ett annat matalternativ är svamprisotto. Svampens jordiga smaker bjuder in Ripassons rika smaker och skapar en perfekt smakkombination. Även om du inte äter något kött till är rätten tillräckligt bastant för att må bra av ett fylligt vin rom Ripasso.

Går du i pastatankar kan du absolut kombinera din måltid med Ripasso. Ett av de bästa alternativen är pasta med tomatsås och frikadeller. Även Bolognese och i princip vilken pastarätt som helst som innehåller kött är fantastiska sällskap till Ripasso. Även såser som är baserade på tomater kan med fördel kombineras med Ripasso då en viss syra ofta präglar vinet. Utan denna syra kan tomatsåser kännas tråkiga och platta, men de allra flesta viner i denna stil klarar uppgiften.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Amarone kräver mer råvaror och tar längre tid att tillverka än Ripasso.

Corvina Veronese, Rondinella och Molinara.

Rejäla maträtter som grillat kött, svamprisotto och pastarätter med kött eller tomatsås.

Svampens jordiga smaker bjuder in Ripassons rika smaker och skapar en perfekt smakkombination.

Ripasso har en viss syra som präglar vinet, vilket gör att det passar bra till såser som är baserade på tomater.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar