Laga en vegansk cannelloni, du att bli förtjust i detta enkla recept! Och sedan har vi provat 3 Chianti-viner som i tipsar om. Ecco! Vår italienska afton är klar!
Chianti= Sangiovese = Italien!
En god pasta och ett gott chiantivin är minst lika viktigt i det italienska köket som olivolja. Det finns få saker som tilltalar magen bättre än ett kryddigt, örtigt chiantivin och samtidigt duka upp en cannelloni. Men vi ska göra en cannelloni med ost, spenat och ostsås – men helt vegansk!
4 skäl att välja ett Chiantivin
1.Många tycker att Chiantivinet nog är Italiens bästa röda vin med en härlig smakblandning av sura körsbär, läder, kanske lite tobak och en svag citruston.
2. Chiantiviner smakar som den plats de kommer ifrån: en region med lummigt böljande kullar, pinjeträd i rader, olivlundar och fullt av gamla slott och kloster.
3. Chiantivinet kommer i många skepnader: fräsch och levande eller stramt och lagringsdugligt – dock alltid älskvärt. Och om du blir förälskad i stilen så hittar du enorm mångfald av olika viner. Alla Chianti!
4. Chiantivinet är som en historielektion i ett glas. Några av vingårdarna är bland de äldsta vinföretagen i världen som sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Och Chianti uttalas?
En del säger schanti. Andra säger tjanti. Men rätt uttalat heter vinet kianti och det är främst gjort på druvan Sangiovese och smakar av röda frukter, torkade örter, balsamvinäger och lite rök. Föreställ dig dofterna i en italiensk mataffär så träffar du oftast rätt. Ostarna, salamin, en kopp espresso… Chianti doftar och smakar som Italien.
Ibland kan druvan Sangiovese blandas med andra Toscana druvor som Canaiolo, Colorino, Mammolo eller de franska druvorna Cabernet Sauvignon och/eller Merlot och bir då till de kända supertoskanarna. Från och till kan röda druvor blandas med en lite skvätt must från någon grön druva.
Men Sangiovese som utgör ändå majoriteten i en chianti-blandningen och då den är en druva som har ett tunt skal, så blir vinet lätt transparent.
Man behöver inte bara äta cannelloni
Chiantiviner kännetecknas av hög syra och något sträva tanniner. Men den höga syran skär genom fetare mat och står emot tomatsåser som ostiga pastarätter och pizza. Men detta är ett matvin så en rik köttbit som Bistecca Alla Fiorentina, en porterhouse-biff eller en ragu på vildsvin går också bra att äta till.
Långlagrat eller ej?
Det blir smakskillnader i chiantivinet när man åldrar det, vilket man gör så här:
Chianti: Lagrad i 6 månader. Ung, enkel, syrlig Chianti.
Superiore: Lagrad i ett år. Lite djärvare viner med mjukare syra.
Riserva: Lagrad i 2 år. Vanligtvis toppvinerna från en Chianti-producent.
Gran Selezione: Lagrad i minst 2,5 år vilket man endast gör för Chianti Classico.

Chianti Il Drago e la Fornace, 2020
Producent: Il Drago e la Fornace nr 2074 – 99:-
Druvor: Sangiovese, 10% Trebbiano (grön)
Fräsch, elegant profil som känns modern tack vare den vita druvan. Genomtänkt välgjort, mysigt och välstrukturerat med ungdomlig snits och skärpa. Omtyckt komplex fruktbouquet av mörka, mogna körsbär och saftiga hallon och toner av blodapelsin toppat med örter och svartpeppar.
Ruffino Chianti, 2021
Producent: Ruffino, nr 2310 – 99:-
Druva: 100% Sangiovese
Fyllig, fruktigt och moget torrt vin med spännande lite söt smak av typisk Sangiovese som röda körsbär och torkade kryddor, läder, lakrits, sultanrussin, kakao och en släng av tobak. Fin, balanserad med rostad fatkaraktär och en lång nyanserad finish.Producent: Il Drago e la Fornace nr 2074 – 99:-
Druvor: Sangiovese, 10% Trebbiano (grön)
Fräsch, elegant profil som känns modern tack vare den vita druvan. Genomtänkt välgjort, mysigt och välstrukturerat med ungdomlig snits och skärpa. Omtyckt komplex fruktbouquet av mörka, mogna körsbär och saftiga hallon och toner av blodapelsin toppat med örter och svartpeppar.
Cecchi Chianti Classico Storia di Famiglia, 2019
Producent: Cecchi nr 73273 – 129:-
Druvor: Sangiovese, 5% Canaiolo och 5% Colorino
Bästa pris på Chianti Classico i Sverige och gjord på 3 chiantidruvor. Kryddigt vin med fatkaraktär och nyanserad söt och lite knäckig smak av mogna, mörka körsbär, plommon, salvia, svart te, kanel, blodapelsin, hasselnötter och kakao samt en hint av tobak. Aromrik och strukturerad. Mjuka tanniner och frisk syra.

Vegansk Cannelloni
Cannelloni rören behöver förstås inte kokas, bara fyllas med vegansk ost och spenat, toppas med ostsås och gräddas tills den är bubblig. Ägg- och mejerifri men krämigt och gott
Fyllning till cannelloni
Vi ersätter ricottaosten och gör en egen vegansk variant.
- ¾ paket pastarör cannelloni
- 200 g färskost Creamy från Violife
- 2 msk B-jäst flingor
- 2 tsk vit miso
- 1 dl valnötter
- 1 nypa vitlökspulver
- 1 msk blanda torkad basilika och oregano
- salt o peppar för att smaka av
- 350 g fryst, hackad spenat, tinas
Blanda färskost, jästflingor, miso, valnötter, vitlökspulver, torkade örter i en matberedare i en och mixa tills det är krämigt. Skrapa ner sidorna efter behov. Krama ur allt vatten ur spenaten och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Full en spritspåse och fyll i pastarören.
Ostsås till cannelloni
- 3 dl riven vegansk Mozzarella från Violife eller Gran Vie
- 2 dl sojagrädde
- 1 nypa muskotnöt
- salt och peppar
Mixa ost och grädde till en sås. Smaksätt med muskotnöt och smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut en matsked eller två i botten i en ugnsfast form, lägg i de fyllda pastarullarna. Klicka ut ostsåsen över pastarullarna.
Gratinera i ca 45 minuter eller tills den har fått fint med färg.

Botanisera bland våra andra pastarätter: