Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Vegodag! Rosé risotto, vitlök, svamp och ett glas rosé!

Vegodag! Rosé risotto, vitlök, svamp och ett glas rosé!

Vegodag! Rosé risotto, vitlök, svamp och ett glas rosé!

RIS

Många har i alla fall en vegodag i veckan. Vi gjorde det enkelt för oss och valde här färska skogschampignoner, men det går alltså lika bra med portobello eller kantareller. Här är en risotto med rosévin, svamp och vitlök. Varning utfästes! Den blir otroligt god och krämig. Njut gärna tillsammans med en fruktig rosé. Vintips och recept får du nedan.

SVAMPSå här gör du en krämig risotto!

  • Börja med att koka upp buljongen och gör gott och väl 1 liter så att du har att spä på med. Det är därifrån du sedan öser över vätskan över riset efter hand. Har du en wok kan du gärna använda den för att göra risotto.
  • PERSILJAI separat kastrull kokar 1 liter buljong. Ta ner värmen sedan men håll den ändå varm under hela koktiden.
  • Fräs 2 schalottenlökar, 2 finhackade vitlöksklyftor i lite smör eller olivolja tills den genomskinlig och tillsätt 3 dl avorioris. Låt riset fräsa en aning men på låg värme.
  • Tillsätt 3 dl rosévin och låt riset långsamt koka in så grynen färgar sig rosa.
  • När vinet har kokat in tillsätter du buljongen några deciliter åt gången och låter koka in. Rör om tills buljongen kokat in och tillsätt ny buljong efter hand. Låt inte buljongen kallna. Håll den varm! Räkna med att du får använda hela buljongen, men smaka av efter 20 minuter – minst! Ju mer man rör om risotton under tillagningen, desto krämigare blir den.
  • RISOTTO1Tillsätt rostade champinjoner (gör separat i stekpanna) och låt sjuda sista tiden med riset.
  • Hacka 3 dl persilja och lägg i.
  • Sista omgången med spädning: tillsätt 1 dl rosé, 1 dl grädde och 2 dl riven parmesan.
  • Låt det nu ”kräma” till sig ordentligt sista minuterna.

 

klagshamnsVintips! Klagshamns Rosé

  • Område: Skåne
  • Producent: Vingården i Klagshamn
  • Druva: Rondo
  • Artnr: 30278
  • Pris: 150 kr

Denna torra ”hantverks”-rosé i supertrevlig flaska är producerad i liten skala på vingården i Klagshamn som ligger strax söder om Malmö och vinet finns egentligen endast i Skåne men går att beställ till övriga butiker. Vi tycker du skall göra det, för det gynnar svensk vinproduktion. Detta är en vacker ljust laxrosa rosé som är ful av svenska sommarbär röda vinbär, lingon och citrus. Det är inte bara flaskan som är läcker, vinet är ett bra seriöst och stiligt rosévin, som även passar utmärkt till lättare sommar rätter. Dm här vinerna tar slut fort, så passa på.

Vinskolan – Love & Anna lär dig att välja vin till risotto

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

En dag i veckan då man äter vegetariskt.

Ris, rosévin, svamp, vitlök, buljong, persilja, grädde och parmesan.

En fruktig rosé, som exempelvis Klagshamns Rosé.

Man börjar med att koka upp buljongen och fräser sedan lök och ris i smör eller olivolja. Sedan tillsätter man rosévin och låter det koka in, för att sedan ösa över buljongen efter hand och röra om tills den kokat in. Till sist tillsätter man rostade champinjoner, persilja, grädde och parmesan och låter det kräma till sig.

Färska skogschampignoner, men det går lika bra med portobello eller kantareller.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar