Den här italienska pastan är riktigt smarrig eftersom man börjar med att grilla tomat, paprika och rödlök som bas, vilket tar fram smakerna i pastasåsen extra mycket. Vi har gjort den vegetarisk, men vill du, så kan du förstås lägga in några grillade räkor. Till pastan dricker vi en god Pinotage!
Perdeberg Pinotage | Western Cape, Sydafrika | art. nr 2137 | 69 kr

Trevligaste vinet just nu på systemhyllan är utan tvekan goda och nya Perdeberg Pinotage från Perdeberg Winery i Paarl, Costal Region i Sydafrika. Druvan Pinotage, en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault (även kallad Hermitage) har blivit en nationaldruva i Sydafrika. Den föddes där och är idag den mest odlade druvan i Sydafrika, men inte lika vanlig i viner som vi dricker i Sverige.
Typiskt för Pinotageviner är de mogna mörka frukterna och svarta bären. Ibland kan man också hitta dofter av hallon eller lakrits och ibland finns drag av rooibos, hoisin och tobak.
Med det låga priset kanske man förväntar sig att få ett ganska blasé vin med drag åt kemiska hållet som man ibland kan hitta hos unga röda franska viner. Men vi hittar inget sådant i det täta, mörkröda Perdeberg Pinotage. Här finns bara godis: björnbär, blåbär och vilda hallon, eftersom vinet är urtypen för en Pinotage. Vinet tar ut svängarna rejält och bjuder på en hög fruktsyra med djärva tanniner med en sötare avrundning.

Vegopasta med saffran & apelsin
Mise en place:
- 2 stora rödlökar, skalas och delas i kvartar
- 1,5 kg färska tomater, delas i kvartar
- 3 stora röda paprikor delas i halvor
- 1 påse saffran, 0,5 g
- kärna ur en halv till en hel chilipeppar, skär i mindre bitar
- 1 kruka färsk basilika, skuren i mindre bitar
- 1 msk crème fraîche
- 0,5 dl färskpressad apelsinjuice
- flingsalt, malen svartpeppar, torkad oregano
- 500 g penne
Grilla tomater, paprika, chili och lök på en plåt i ugnen en 15-20 min.
Lät kallna lite och skala bort svarta delar av skalet på grönsakerna. Resten kan sitta kvar.
Mixa men inte för länge, tomatsåsen ska inte få en alltför flytande konsistens.
Koka upp i en kastrull och tillsätt kryddor, chili, apelsinjuice och crème fraîche.
Koka spagetti och häll på såsen.
Buon appetito!
Här hittar du fler av våra goda pastarecept och matchningar:
- Lite pasta, lite svamp – otroligt gott!
- Krämig tryffelpasta och en Sangiovese
- Sagolik svart parta, grillade laxspett och Champagne