Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  3 saker som du bör göra för att få den perfekta vinupplevelsen

3 saker som du bör göra för att få den perfekta vinupplevelsen

3 saker som du bör göra för att få den perfekta vinupplevelsen

Assistant Editor
Assistant Editor | 24 oktober 2017

#1 Dekantera vinet

En långsam dekantering av ett årgångsvin eller mustigt rödvin ser till att allt sediment stannar kvar i flaskan. Även unga viner bör gärna lufta en timme så att tanninerna lägger sig lite samtidigt som fruktsmaken blir ännu mer dominant.

#2 Snurra på glaset

Precis som dekantering så luftas vinet lite extra om du snurrar på glaset och då träder smaken fram bättre och aromerna blir mer intensiva. Så snurra på glaset så att vinet kommer i kontakt med syre och öppnar sig.

#3 Sörpla vinet ljudligt

Nja, i alla fall den första klunken för att inte framstå som alltför nördig. Ta en klunk i munnen blås försiktigt upp kinderna. Rulla runt vinet på tungan och dra in lite luft i gommen. Du kommer att se att du smakar mer och smakerna kanske även blir tydligare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

En långsam dekantering av ett årgångsvin eller mustigt rödvin ser till att allt sediment stannar kvar i flaskan och unga viner bör luftas en timme så att tanninerna lägger sig lite samtidigt som fruktsmaken blir ännu mer dominant.

Precis som dekantering så luftas vinet lite extra om du snurrar på glaset och då träder smaken fram bättre och aromerna blir mer intensiva.

Första klunken bör sörplas ljudligt för att inte framstå som alltför nördig. Ta en klunk i munnen blås försiktigt upp kinderna. Rulla runt vinet på tungan och dra in lite luft i gommen. Du kommer att se att du smakar mer och smakerna kanske även blir tydligare.

Unga viner bör luftas en timme så att tanninerna lägger sig lite samtidigt som fruktsmaken blir ännu mer dominant.

En långsam dekantering av ett årgångsvin eller mustigt rödvin ser till att allt sediment stannar kvar i flaskan och undviker att det hamnar i glaset och påverkar smaken negativt.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar