Det var först 1967 som en australiensisk vinproducent vid namn Tom Angrove presenterade det första lådvinet med lufttät kran. Allt fler livsmedelskedjor på kontinenten och i USA började marknadsföra vinet.
Sedan den 25 november 1996 introducerades den allra första bag-in-boxen i Sverige, ett rött vin vid namn Le Cep Merlot från Languedoc-Roussillon-regionen.
Kanske tyckte Vin & Spritcentralen och Systembolaget att konsumtionen av vin skulle öka med 3 liters förpackningar eftersom de i början vägrade att ta in förpackningen. Idag är Sverige det land där bag in box viner är allra populärast.
På grund av EU:s frihandelsavtal tvingades man dock ta in lådvin även på den svenska marknaden. Resten är en framgångssaga. Även om lådvin till en början hade ett ganska dåligt rykte, så har stigman kring bag in box viner släppt lite på senare år. Idag finns det många välrenommerade viner i bag in box förpackning och kvaliteten på lådvinerna överlag är mycket god. Det finns många fördelar med bag in box förpackningen:
- Lång hållbarhet gör det enkelt att dricka ett glas vin till maten även till vardags.
- Vin für Alle. Lådviner har öppnat marknaden till fler konsumenter, eftersom de marknadsförs till de som vill ha ett gott vin till ett bra pris, inte enbart vinkännare som bedömer vinets bouquet.
- Boxen är miljövänlig. Buteljering är en ålderdomlig tillverkningsprocess. Materialet och frakten är dyr.
- Priset. Lådviner har ett bra värde. Det gäller inte enbart priset på vinet, men man slipper alla gadgets som decanter, dyra korkskruvar och andra attiraljer.
Men ibland kan det vara trevligt att korka upp en vinflaska, dofta på glaset och läsa på den anrika etiketten, eller hur?