Sonderini påpekade också att, om man inte var försiktig, så blev vinet inte bättre än en flaska vinäger. Detta gäller även idag, då Sangiovese-druvan fortfarande anses vara svårodlad. Det krävs en mycket skicklig odlare för att producera en högklassig skörd.
Intressanta fakta om Sangiovese-druvan:
- Sangiovese-druvan är Italiens vanligaste druvsort.
- Den är också en av de mest svårodlade druvsorterna.
- De flesta anser att Sangiovese-viner bara blir bra om de blandas med andra vindruvor.
Ännu värre är att, även om vingården lyckas få en perfekt skörd, finns det inga garantier för att vinet kommer att matcha druvornas kvalitet. Druvorna har höga syranivåer och är väldigt lätta, vilket gör dem väldigt svårarbetade. Som tur är har dock moderna vinmakare utvecklat metoder för att göra Sangiovese-vinerna fylligare.
Bland dessa är tiden och temperaturen för jäsningsprocessen. En annan metod har funnits i många hundra år och går ut på att man blandar upp vinet med andra vinsorter. Många vingårdar använder sig av ekfatslagring, längre urlakningsperioder och nya franska ekfat. Deras försök har lett till mer lättdruckna viner och en ökad popularitet av Sangiovese-baserade viner.