Vita viner från Soave görs på Garganega-druvor, som växer på vingårdar utspridda på kullarna runt staden Verona. Soave DOC är en del av vinregionen Veneto, som ligger långt upp i Italiens nordöstra del.
Druvor som används för att framställa vita viner från Soave:
- 70% Garganega
- 30% blandning av Chardonnay och Trebbiano di Soave
- Vinerna måste vara 70% Garganega, resten av blandningen är upp till vinmakaren.
Om man ber en vinkännare att namnge ett berömt italienskt vitt vin, kommer de med största sannolikhet att säga Soave eller Pinot Grigio. Skälet till dessa vita viners ökade popularitet är deras krisiga, fruktiga smaker och att de är torra, något som har varit trendigt de senaste 25 åren.
Användandet av Garganegadruvor gör att vinmakarna kan skapa komplexa vita viner från Soave, som passar 2000-talets vinälskares smaker. Som bevis för vinernas popularitet finns det också en Soave Spumante för speciella tillfällen.