Pinot Noir ligger på tionde plats över världens mest planterade druvor. Det är en av de äldsta druvorna i världen, hela 1000 år äldre än till exempel Cabernet Sauvignon. Kanske har du undrat om den vita druvan Pinot Gris/Pinot Grigio har något att göra med Pinot Noir, och då har du rätt. Dessa sägs nämligen vara färgmutationer av Pinot Noir och har många liknande egenskaper. Tycker du om Pinot Noir är chanserna stora att du gillar de vita varianterna. De största producenterna av Pinot Noir är:
- Frankrike
- USA
- Tyskland
I Tyskland kallas druvan vanligtvis för Spätburgunder. De bästa tyska regionerna är bland annat Baden Pfaltz och Nahe.
En druva som är nära besläktad med Pinot Noir är Chardonnay. Chardonnay är en naturlig korsning mellan Pinot Noir och den uråldriga och utrotningshotade druvan Gouais Blanc som härstammar från medeltidens Europa. Chardonnay tenderar att växa på samma ställen som Pinot Noir eftersom de trivs i liknande miljöer. Sauvignon Blanc, i sin tur, trivs på samma ställen som Chardonnay, och därför kan man ofta hitta de tre druvarterna i samma regioner som till exempel Kaliforniska Napa och Bordeaux.
Pinot Noir är som sagt känt för sin lätta karaktär och låga tanninhalt. Däremot är det faktiskt så att även denna druva kan ha en del tanniner. Viner på Pinot Noir tillverkas nämligen på ett unikt sätt där man krossar och fermenterar hela druvklasar med stjälkar och allt tillsammans. Stjälkar och kärnor är förenklat det som ger viner märkbara tanniner och gör dem lagringsdugliga. Tekniken används dock främst för exklusiva viner, därför är det vanligt att man inte märker av tanninerna i billigare viner som inte är avsedda för lagring.