Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Skola

»  Provsmaka och lär känna 3 ovanliga druvor

Provsmaka och lär känna 3 ovanliga druvor

Provsmaka och lär känna 3 ovanliga druvor

Assistant Editor
Assistant Editor | 03 augusti 2017

Auxerrois

Denna druva är en avlägsen släkting till Chardonnay och var en gång i tiden en mycket populär druva som odlades i östra Frankrike. Idag finns den bara i Alsace och i Luxemburg där man gör lite mer kryddiga viner i en stil som ligger mellan Pinot Blanc och Ppinot Gris i stil. Konstigt nog ser man sällan druvans namn på etiketten, men en del av de viner som säljs som Pinot Blanc innehåller ibland även Auxerrois.

Smaka druvan:  Pinot Blanc | 12169 | 85 kr | Frankrike, Alsace

Härligt och enda exempel för att få en första kontakt med druvan Auxerrois som finns i denna premium reserva till 75% och resten är Pinot Blanc. Vinet kommer från Bestheim och smakar gula frukter med kryddiga toner.

Perfekt till: Pasta Vongole

Muscadelle

Muscadelle är en vit druva som odlas mycket i Brdeaux Frankrike för att göra både torra och söta viner som exempelvis Sauternes. Den används mycket som blanddruva men oftast inte mer än till 10%. Trots att Muscadelle doftar mycket likt Muskatdruvor med aromer som russin och vindruvor, så är de inte släkt med Muskat.

Smaka druvan: Château Bonnet |4151| 89 kr| Frankrike, Bordeaux

Frisk och lättdrucket torrt vin där Muscadelle blandas med Semillion och Sauvignon Blanc. Känn på aromatiska citrussmaker tillsammans med syrliga krusbär och gröna mogna päron.

Perfekt till: laxen

Agiorgitiko

Kan ibland heta St Georgedruvan och är en druva som är lokal och mycket populär i Grekland.
Den är född på Peloponnes och är Greklands mest odlade druva. Den finns i olika viner, som fruktiga lätta roséviner till mer lagringsvänliga mustiga och djupröda rödviner som är tanninrika och har en fin fatkaraktär.

Smaka druvan: The Lion |6259 | 119 kr | Grekland, Peloponnesos

Ekologiskt och organiskt rödvin där Agiorgitiko blandas till 80% med Cabernet Sauvignon. Viner kommer från anrika familjen Giannokos som gjort viner sedan 1896. Mustigt smakrikt vin med röda bärtoner och allt annat som man vill ha i: choklad, lakrits, vanilj och mynta.

Passar till: grillade lammkotletter

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Dessertvinets färg ska vara mörkare ju mörkare desserten är.

Italien är känt för att servera dessertvin till efterrätten.

Syrlighet, intensitet och sötma är tre saker man bör tänka på när man väljer vin till desserten.

Vita viner som Riesling, Champagne eller Asti Spumante passar bäst till desserter med smak av vanilj.

Röda viner som Shiraz, Pinot Noir eller Grenache passar traditionellt sett bäst till desserter med chokladeller kolasmaker.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar