Champagne är egentligen kolsyrat vin. De finns i vitt, rött och rosé och i alla nivåer av sötma. Med detta i åtanke är det bra att veta vilken typ av mat som serveras innan man bestämmer sig för vilken sorts champagne man tar med sig till festen.
Mat som påverkar valet av vilken champagne man tar med till festen:
- Blanc de Blancs: Det perfekta valet för milda rätter, skaldjur och kyckling.
- Rosé: Söt, det bästa valet för desserter.
- Pinot Noir, Pinot Meunier: Torr och djärv, rätt val när grillat och mäktig mat serveras.
Det kan också vara bra att fråga värden vilken sorts champagne hen föredrar. Man kan också ta med ett antal olika sorter, då detta ökar chanserna för att blidka de olika gästerna.
Om man inte tänker komma alldeles för tidigt, är det viktigt att komma ihåg att kyla champagnen. Detta kan uppnås genom att köpa champagnen i god tid och lägga den i kylskåpet i några dagar, eller förvara den på is tills att man anländer till festen.