Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Skola

»  Så förändrade 80-talet vinvärlden

Så förändrade 80-talet vinvärlden

Så förändrade 80-talet vinvärlden

Det kanske viktigaste vi tagit med oss från 80-talets vinindustri är upptäckten av korkdefekter som orsak till förstört vin. Fram till 1982 hade man ingen aning om varför vissa viner utan förklarliga orsaker luktade mögel. Nu vet vi att dåligt vin kan bero på ämnet trikloranisol (TCA) som förflyttats från korken till flaskan eller på oxidation som skett genom att syre trängt igenom korken. Båda dessa faktorer beror på defekter i naturkorkar, och man började därför titta på andra alternativ till återförslutningsmetoder.

År 1985 skedde nästa stora händelse som kom att starkt påverka vinindustrin – 1985 års vinskandal. Sedan denna händelse har vi blivit medvetna om en rad tillsatser som kan förekomma i vin, till exempel följande:

  • Svavel
  • socker
  • äggprotein

Det var australiensiska vingårdar som anklagades för att tillsätta diverse kemiska ämnen under vintillverkningen. Att vin kunde innehålla något annat än just vindruvor var konsumenterna vid tidpunkten helt omedvetna om. Denna upptäckt har starkt påverkat konsumentmedvetenheten och procedurerna kring hur vin framställs.

Slutligen skedde en stor förändring i sättet konsumenterna såg på vin. Plötsligt blev drycken en symbol för lyx, flärd och prestige. En händelse som bidrog till detta var en flaska vin som såldes till Forbesfamiljen för 100 000 amerikanska dollar och vinauktioner började ta fart världen över.

Även om mycket hände under detta årtionde är det inte det mest spännande i vinets historia. Den utmärkelsen får tiden vi lever i idag, då alla nya tekniska uppfinningar och odlingssätt påverkat industrin som inget annat. Vi konsumenter är också mer medvetna än någonsin både vad det gäller kvalitet och tillverkningssätt, och vin är populärare än någonsin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Upptäckten av korkdefekter som orsak till förstört vin.

Trikloranisol är ett ämne som kan förflyttas från korken till flaskan och orsaka dåligt vin.

Australiensiska vingårdar anklagades för att tillsätta kemiska ämnen under vintillverkningen, vilket gjorde konsumenterna medvetna om tillsatser i vin och påverkade procedurerna kring hur vin framställs.

En flaska vin som såldes till Forbesfamiljen för 100 000 amerikanska dollar och vinauktioner som började ta fart världen över.

Tiden vi lever i idag, då nya tekniska uppfinningar och odlingssätt påverkar industrin som inget annat och konsumenterna är mer medvetna än någonsin om kvalitet och tillverkningssätt.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar

För att kunna ge dig bästa möjliga upplevelse och förstå hur vi ska förbättra tjänsten använder vi kakor.