Zinfandel-druvor är röda druvor som har tjocka, mörka skal. De anlände till USA från Europa under den första halvan av 1800-talet. Druvorna i sig har använts i framställningen av en mängd olika vinsorter. Dessa innefattar många röda viner, några roséviner och den ökända ”Vit Zinfandel”. Detta vin utvecklades i ett försök att möta efterfrågan på vita viner i USA.
De bästa vinerna gjorda på Zinfandel-druvor:
- 2009 Bella Wines Lilly Hill Vineyard, Dry Creek Valley, Sonoma
- 2009 J.C. Cellars Dusi Ranch, Paso Robles, Central Coast
- 2007 Tormaresca Torcicoda Primitivo Salento, Italien
- 2010 Tenute Rubino Visello Primitivo Salento, Italien
- 2010 Kangarilla Road Black St Peters Zinfandel, Australien
Den höjda populariteten av dessa viner beror inte på deras höga kvalitet, utan snarare för att de är så nära ett ”All-American” vin man kan komma. Upptäckten att Zinfandel-druvorna var besläktade med den italienska Primotivo-druvorna möttes med blandade känslor. Vissa var stolta över släktskapet, medan andra kände att vinerna hade förlorat sin unikt amerikanska identitet.
Utöver USA odlas Zinfandel-druvor nu i Sydafrika och Australien. I Australien används de för att göra viner som märks både som Zinfandel och Primotivo. Den globala populariteten av Zinfandel-viner har också lett till ett ökat intresse för de italienska Primotivo-vinerna. Många vingårdar har börjat märka sina viner Zinfandel, men de är inte riktigt redo att ändra namnet på druvorna än.