Mumma är en gammal juldricka som har blivit en populär tradition att bjuda på till julmaten. Men i har faktiskt druckit mumma ända sedan 1500-talet men då pratade man ofta om ett mörkt (gott=mumsigt= mumma!) öl.
Det finns många olika recept på hur man gör julmumma. Du kanske ska prova för att hitta något som passar de flesta i er familj? Tänk bara på att alla ingredienser ska vara väldigt kalla, så att det skummar ordentligt.
Basingredienser är alltid ölen porter blandad med någon mousserande dryck, men framför allt: ha inte bråttom när du gör mumma – var rädd om bubblorna och låt det skumma ordentligt! Välj gärna en starkare stout. Mumma är inget för veklingar!
Roslagens Tomtemumma
- 1 flaska Roslagens Julöl, nr 31272
- 1 flaska julmust
- 3 cl sherry
- 3 cl gin
- 1 flaska Carnegie starkporter, nr 1497
- malen kardemumma pudras över skummet
Häll julöl, julmust, sherry och gin i en tillbringare. Avsluta med att långsamt hälla portern längs med kanten på tillbringaren så det blir ett fint skum.
Chokladmumma
- 1 flaska Fuller’s Old Winter Ale, nr 11640
- 1 flaska sockerdricka
- 6 cl Calvados
- 1 flaska Young’s Double Chocolate Stout, n 1606
- Garnering: en apelsinskiva på glaset
Svartskäggs mumma
- 1 flaska St Peter’s Winter Ale, nr 11331
- 1 flaska julmust
- 6 cl brun rom
- 1 flaska Innis & Gunn Spiced Rum Porter, nr 11970
Lyxig mumma
- 1 flaska Eskilstuna Julöl, nr 31282
- 1 flaska mousserande vin (cava, prosecco eller crémant)
- 3 cl söt Martini Bianco
- 3 cl La Canellese Vermut Extra Dry, nr 8605
- 1 flaska Svart stout, nr 11348
