Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Tips

»  Sommelieren tipsar om gott rött vin

Sommelieren tipsar om gott rött vin

Sommelieren tipsar om gott rött vin

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 15 oktober 2012

Vad skiljer de olika röda vinerna åt och hur påverkar skillnaderna upplevelsen av maten? Gott rött vin går att hitta i alla världens hörn och de flesta har sin egen favoritdruva.

Vare sig du gillar söta viner, beska viner, sträva viner eller mjuka viner så finns det en sort för dig. Det kan dock vara lite svårt att hitta rätt i djungeln av röda viner.

Att ha i åtanke när du hittar din egen favorit av ett gott rött vin:

  • Gillar du lätta viner med kryddiga inslag prova viner gjorda på pinot noir.
  • Exempel på tyngre viner är Bordeaux-viner och Barolo från Italien.
  • Föredrar du fatinslag och vaniljarom är en spansk Rioja passande.

Det sägs att rött vin passar bäst till kött, men det är även rätt till annat. En generell riktlinje är att ta en titt på det regionala köket där vinet kommer ifrån.

Tips på maträtter som passar till olika röda viner:

  • Ett taninrikt vin som en italiensk Barolo passar utmärkt till kött.
  • Ett lättare pinot noir vin från Bourgogne förhöjer upplevelsen av en fiskrätt.
  • Fatinslagen med vaniljarom hos spanska Riojan intensifierar lammköttsupplevelsen.

Slutsatsen är att vilken typ av vin du än gillar, finns det en kombination med mat som förhöjer vinupplevelsen och när du väl hittar rätt kan kombinationen av mat och ett gott rött vin vara en gudagåva.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Det finns lätta viner med kryddiga inslag, tyngre viner som Bordeaux och Barolo, och fatinslag med vaniljarom som spanska Rioja. Vilket vin som passar bäst beror på maträtten och personliga preferenser.

Pinot noir är vanligtvis använd för lätta viner med kryddiga inslag.

Ett taninrikt vin som en italiensk Barolo passar utmärkt till kött.

Ett lättare pinot noir vin från Bourgogne förhöjer upplevelsen av en fiskrätt.

Fatinslagen med vaniljarom hos spanska Riojan intensifierar lammköttsupplevelsen.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar