Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Sauvignon blanc – den örtiga druvan

Sauvignon blanc – den örtiga druvan

Sauvignon blanc – den örtiga druvan

Sauvignon blanc betyder ”den vilda vita” och har sitt ursprung i södra Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och har tack vare detta tagit många olika uttryck beroende på var den odlas. Här kan du läsa om olika smakprofiler och om hur man parar ihop druvan med olika maträtter.
De primära fruktsmakerna i sauvignon blanc är följande:

  • Lime
  • Äpple
  • Passionsfrukt
  • Persika

De mindre mogna vinerna har ofta en tydligare limesmak medan de mognare varianterna smakar mer persika. Det mest intressanta med sauvignon blanc är dock alla olika örtinslag man kan identifiera: allt från jalapeño till gräs och paprika. Dessa ovanliga smaker kommer från smakföreningar som kallas pyraziner. Det är just dessa som gör sauvignon blanc till de speciella viner de är.

Eftersom örtsmakerna är det mest unika med sauvignon blanc-viner är det dessa du bör ta hänsyn till när du parar ihop dem med mat. Hittar du gröna örter i både vinet och maten har du troligtvis hittat en bra matchning. Maträtter med basilika, persilja, koriander och rosmarin gör sig mycket bra tillsammans med sauvignon blanc.

Kyckling, fläskkött, kalkon och fisk är alla exempel på kött som passar bra till sauvignon blanc. Sauterade grönsker och lite mer fettrika vegetariska rätter som utgör en kontrast till vinets syrlighet fungerar också bra. När det gäller att matcha till ost bör du leta efter mjukare, lite syrligare ostar som getost och crème fraiche.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Sauvignon blanc betyder ”den vilda vita” och har sitt ursprung i södra Frankrike.

De primära fruktsmakerna i Sauvignon blanc är lime, äpple, passionsfrukt och persika.

Man kan hitta örtinslag som jalapeño, gräs och paprika i Sauvignon blanc-viner.

Maträtter med basilika, persilja, koriander och rosmarin passar bra ihop med Sauvignon blanc. Kyckling, fläskkött, kalkon och fisk är exempel på kött som också passar bra.

Mjukare, lite syrligare ostar som getost och crème fraiche passar bra ihop med Sauvignon blanc.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar